С 5 682 906 лв. без ДДС от Европа кметът на Костенец Радостин Радев запълва дупките по улиците

Радостин Радев

2 000 000 лв. се инвестират в реконструкцията на главен довеждащ водопровод, ремонт за над 1 млн. чака ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, в нов автомобил 4х4 за 18 бона ще се вози Радев

 

Кметът на община Костенец Радостин Радев най-после ще запуши хорските уста и дупките по улиците. Градоначалникът успя да спечели 5 682 906 лв. без ДДС по европейска програма за реконструкция и рехабилитация на общински път Костенец- с. Костенец- летище Костенец. Радев обяви публично състезание за фирма изпълнител, документи се събират до 28 май, а на 29-и ще бъде обявен победителят.

Това е глътка въздух за общината, която е затънала в дългове.

„Дупките по улиците в града са страшно много. Боклукът в Костенец се събира два пъти в месеца, градът е потънал в боклук. Всички фабрики и заводи са закрити. Повечето пътуваме, за да ходим на работа в София. Инфраструктурата е под всякаква критика. Градоначалникът поде през 2011 г. подготовка и подмяна на водопроводната мрежа, изграждане на канализация, но нищо не е довършено. Пари уж няма. Искаме да се направи и пълна реконструкция на главния път Костенец- Вили Костенец. Участъкът е близо 10 км. Безработицата в града расте, над 200 души са съкратени от фабриката за хартия. Трябва да се доведат нови инвеститори, има толкова много пустеещи общински сгради, поне един старчески дом да направят. В града има минерални води, но туристи няма. Общинското предприятие по туризъм „Траянови врата” не работи достатъчно ефективно с хотелския и ресторантьорския бизнес за привличането на туристи. Какви са финансовите показатели на дружеството? Какво е финансовото състояние на общината? Много малко се рекламира общината като туристическа дестинация”, негодуват жителите на общината.

Радев е инвестирал 40 000 лв. без ДДС за закупуването на съдове за събиране на битови отпадъци за общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство”.

Градоначалникът разполага и с 2 000 000 лв. без ДДС и строително-монтажни работи по реконструкция на главен довеждащ водопровод. В момента се провежда публично състезание за фирма, която да поеме ремонтите по училищната сграда на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Задачата е да бъдат обновени дворът и спортното игрище, да се ремонтира отоплителната инсталация. Стойността е 1 100 621 лв. Още 412 865 лв. Радев е спечелил за подмяна на съществуваща водопроводна мрежа в Костенец по ул. „Патриарх Евтимий” и пл. „Константин Костенечки”, ул. „Христо Ботев”, ул. „Св. Иван Рилски”, ул. „Липа”, ул. „Шипка” до ул. „Бреза”, ул. „Бачо Киро”, ул. „Св. Георги”.

Кметът ще купува и нов комбиниран багер товарач на лизинг за нуждите на община Костенец за 191 650 лв. без ДДС. 70 000 лв. без ДДС е стойността на обществената поръчка за избор на изпълнител за подмяна на отоплителната инсталация на сградата на „Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация” ЕООД и Медицински център № 1 – гр. Костенец.

Същевременно стана ясно, че Радев ще се вози и в нова кола. Общината е пуснала обществена поръчка за закупуването на нов 4х4 лек автомобил на лизинг за 18 000 лв. без ДДС.