Танчо Калпаков: Желанието ми е Марек да печели и във Втора професионална лига

В близките дни ще се обсъждат селекцията и новите финансови условия за ст.-треньора

Танчо Дончев Калпаков е роден на 13.03.1975 г. в Панагюрище.

Първите си стъпки във футбола прави на 7 години в ДЮШ на Оборище (Панагюрище), където престоява до 18-годишна възраст. След това преминава в отбора на Хебър (Пазарджик). Играе на постовете опорен халф и десен защитник. Дебют при мъжете прави през 1994 година с фланелката на Хебър при треньор Йордан Стойков – Бумбо. По-късно играе в отборите на Сокол (Марково), Спартак (Пловдив), Ботев (Враца), отново в Хебър (Пазарджик) за 3 години. Прибира се в отбора на Оборище, като поема отбора от А областна група и го вкарва в Б група. По-късно е помощник треньор в отбора на Оборище на Валери Дамянов, Любомир Симов, Костадин Ангелов-Лаптопа и Иван Атанасов. Старши треньор е на Оборище (Панагюрище) в продължение на 2 години и 6 месеца. След това е помощник-треньор на Живко Желев в отбора на Литекс (Ловеч). Завръща се в Пазарджик като старши треньор на Хебърв продължение на 3 години във В група. По-късно е тандем с Костадин Ангелов-Лаптопа във Витоша (Бистрица) и в Янтра (Габрово). Отново е привлечен в Литекс, където работи отново с Живко Желев до пролетта на 2022 година.

През м.юни 2022 година се озовава в Дупница, където става старши треньор на мъжкия отбор на Марек. Успехите на марекчани се редяха един след друг и накрая тимът се озова на върха на таблицата с 10 точки преднина пред втория – Вихрен – и влезе през парадния вход във Втора професионална лига.

Танчо Калпаков стана любимец на феновете. Напоследък се появиха какви ли не информации относно бъдещето на Марек и най-вече ще продължава ли Калпаков да води мъжкия отбор във Втора професионална лига. Това бе причината да се стигне до интервю с него.

 

-Танчо, как стана привличането ти в ОФК Марек?

 

Бях поканен от Цветан Видински за старши треньор на мъжкия отбор. Разбрахме се по всички въпроси и заработих в дупнишкия тим.

 

-Какво завари в мъжкия отбор? Възможно ли бе с наличните футболисти да се реализира поставената цел-влизане във Втора професионална лига?

 

Заварих доста познати футболисти. Запазих гръбнака от отбора, озовал се от Втора професионална в Трета ЮЗ лига. Бях убеден, че отборът има потенциал да се завърне във Втора професионална лига. Почувствах, че се намирам във футболен град, какъвто е град Дупница.

 

-Би ли вдигнал завесата и да споделиш на спортната общественост какво промени в стила и начина на игра на Марек, в резултат на което отборът показваше добри и резултатни игри навсякъде и всичко това бе признато от треньорите на останалите участници в групата?

 

По време на контролните срещи наложих своя стил на игра (добър контрол над топката и атакуващ стил) и това ми даде допълнителна увереност, че ще успеем. Още през първия дял на изминалото първенство през есента отборът на Марек надиграваше с лекота съперниците си, дори и като гости. При формата, наложен от БФС за разделяне на групите и участие във втора фаза на първенството, ние влязохме с по-голям точков актив. Нагласата на всички футболисти, с които разполагах, беше да се озоват в челото на таблицата. Това се получи с много дух и желание от страна на футболистите, на които давах шанс в отделните мачове, и така се озовахме по убедителен начин на върха и станахме съвсем заслужено отново член на Втора професионална лига.

 

-Кои бяха основните съперници за първото място в ЮЗ трета лига?

 

На първо време Чавдар(Етрополе), след това се появи и Вихрен (Сандански). След като победихме в директния двубой Вихрен аз почувствах, че ние сме шампионът в групата.

 

-След мача срещу Вихрен в Сандански единият от спонсорите-Цветан Видински, който водеше мъжкия отбор в твое отсъствие  (в момента треньор на юношите на Марек) в свое интервю пред регионален ежедневник упоменава, че не е сигурно оставането ти за в бъдеще като старши треньор на мъжкия отбор поради по-високи финансови искания. Има ли такъв разговор, проведен до този момент, и коя е истината?

 

Снимка: Името МАРЕК е религия

 

Предстои ни среща с Цветан Видински тези дни, на които ще разискваме всички въпроси, касаещи бъдещето на отбора, и разбира се, ще разискваме личните ми условия, вече като старши треньор на Марек във Втора лига. На тази среща ще обмислим и нещата около селекцията на мъжкия отбор. Цветан Видински е водил тима пет години и познава по-добре качествата на отделните футболисти. Моето мнение е първо да видим какви футболисти ще привлечем и тогава да разговаряме за освобождаване на такива от наличните. Всичко, разбира се, опира до финансите.

 

-Очаква ли се промяна в треньорския щаб?

 

Не. Ще продължа да работя със Светльо Георгиев и Дани Велчев.

 

– Кога ще стартира лятната подготовка на мъжкия отбор на Марек?

 

По мои сметки – на 12 юни, понеделник, но и по този въпрос ще има пълна яснота след срещата ми с Цветан Видински. Тогава ще се обмисли и броят на контролните срещи. Моето желание е те да бъдат с отбори, играещи в професионалните групи. Още отсега една е сигурна – срещу отбора на Локомотив(София). Ще се обмисля и въпроса около лагерите по време на подготвителния процес и по време на първенството срещу отбори, отстоящи от Дупница на по-дълго разстояние.

 

Ташко СУЛЬОТОВ