Татарски мести РИК-Кюстендил в Областната управа, сравни организацията с магазин за мебели: За да няма хаос, ще има стрелки кой къде да ходи

Шефката на ОбС Михаела Крумова: Абсурд, сградата не е архитектурно пригодена за 900 човека, които ще предават материалите си

Председателят на РИК Красимир Петров: Създаде се национален прецедент, през входа няма как да се разминат трима души

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Йордан Татарски

Областният управител на Кюстендил Йордан Татарски премества Районната избирателна комисия в сградата на областната администрация. „Преценихме, че се касае за юридически, мога да кажа и национален прецедент в областта на изборното законодателство и затова пратихме заповедта в ЦИК като висшестоящ орган. Гледах директно онлайн дебатите там. В крайна сметка не се стигна до никакво решение. Чуха се много предложения в различни посоки.

32-03-01-krasimir-petrov
Красимир Петров

Едно от тях бе да се обяви за нищожно решението на РИК за това мястото й да е в общината, тъй като областната управа не е издала предварително заповед комисията да се настани в кметството. Голяма част от представителите на ЦИК пък защитиха становището на РИК, че комисията не бива да се мести в областната управа. Други хора от ЦИК пък искаха преписката въобще да не се разглежда и да се изпрати на Министерския съвет, който да реши. В крайна сметка ЦИК не излезе с никакво становище“, заяви председателят на РИК-Кюстендил Красимир Петров. Той обясни, че ако комисията предприеме обжалване на заповедта за преместването по съдебен ред, резултатите ще излязат след края на изборите. „Това също е юридически парадокс, но все пак заповедта се явява задължителна за нас, тъй като няма предходна”, каза още Красимир Петров.

РИК-Кюстендил обаче ще остане в общината до крайния срок на регистрация на кандидатдепутатските листи до 21 февруари. Малко след стартиране на предизборната компания ще се премести в областта. „Ще бъде прехвърлена и цялата налична техника. Много пъти вече казах съображенията си, че съм против преместването, през входа няма как и трима човека да се разминат“, категоричен е шефът на РИК-Кюстендил. Шефката на минипарламента Михаела Крумова заяви, че преместването на РИК е изкуствено създадена драма и се цели да нагнети обществено напрежение. „От демокрацията до сега почти на всички избори комисиите са били в сградата на община Кюстендил, на пръсти се броят заседанията в областта. Искам да отбележа, че РИК е независим орган и сам взима своите решения с две трети мнозинство – това са 14 човека, и да има гласували 9. Областният управител отговаря за техническото обезпечаване – осигуряване на материали и техника. РИК е независим орган и не е подчинен на областния управител. В момента текат регистрации, смятам, че е неудачно в този момент да се премества РИК с оглед на това, че могат да се провалят регистрациите на листа. Искрено се надявам целта на областния управител да не е в тази посока. Според мен кметството като архитектура е много по-подходящо за хората, които в изборната нощ ще предават материалите. В изборната нощ ще дойдат 810 души най-малко, без да включвам охраната“, коментира шефката на ОбС.

От своя страна, след като се скара на медиите, откъде са намерили заповедта за преместването, губернаторът Йордан Татарски заяви, че е постигнат добър диалог между областния управител и РИК.
„Ще коментираме организацията след изборите. Имало е хаос преди, сега всичко е въпрос на организация. Предстои областно съвещание с кметове на общини и секретарите на СИК, ще обсъдихме графика, за да няма струпване. Тези, които не са си свършили работата, ще останат накрая, рискът си е техен. Заповедта показва, че има нов стил и по-организирана работа”, каза областният управител Йордан Татарски. Той даде пример с  голяма верига магазини за мебели и покъщнина в София, където имало стрелки, които указват движението на хората, за да не объркат посоката. Йордан Татарски все още работи с двамата зам. областни управители, които завари в администрацията – Радослава Чеканска и Силвия Велкова.