Татарски мести със заповед РИК от община Кюстендил в областната управа, Васил Иванов: Няма право! На евроизборите бяхме натъпкани като сардели, хора припадаха

Сградата на община Кюстендил е много по-удобна, не разбираме това упорство, коментираха Красимир Петров, Георги Петров,   Гергана Димитрова, Стоян Стоилов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Йордан Татарски – областен управител

РИК трябва да се помещава в Областната управа на Кюстендил, заинати се губернаторът Йордан Татарски. Две седмици след като комисията монтира техниката си в заседателната зала на община Кюстендил, новият губернатор реши, че мястото й не е там и издаде заповед за преместването й в сградата на областната управа. Председателят на РИК Красимир Петров бе категоричен, че сградата на областната управа не е подходяща за приемане на изборните книжа. „Ако се преместим в областната управа, ще настане хаос. При изборите за Европарламент представители на СИК-ове стояха през цялата нощ, някои припадаха и дори се наложи викане на линейка за оказване на медицинска помощ”, каза той.

Digimax A50 / KENOX Q2
Васил Иванов – бивш председател на РИК

„Категоричен съм, че сградата на областната управа не е пригодена за предаване на протоколите, защото стълбището е изключително тясно и няма възможност за преминаване. Там хората стоят натъпкани като сардели. Ще припомня, че дори на изборите за Европарламент имаше случаи и на припаднали. За това къде да е Районната избирателна комисия има решение по време на първото заседание, още аз като бях председател. Протоколът за това, че РИК ще работи в община Кюстендил, е подписан дори и от секретаря на комисията Симеонка Манова, която е от БСП.

32-03-01-krasimir-petrov
Красимир Петров – председател на РИК

Тя не е възразила. Областният управител не може със своя заповед да отмени решението на РИК. Това са две различни институции, а още повече че РИК е самостоятелен орган и не може да се влияе от заповед на областния управител. Както обичам да казвам аз – мачът е свирен. Утре какво – може да дойде друг областен управител и да реши, че РИК пък трябва да е на съвсем друго място“, коментира и бившият председател на РИК Васил Иванов.

32-03-01-stoqan-stoilov
Стоян Стоилов – лидер на БДЦ

„Безспорно сградата на община Кюстендил е значително по-подходяща за работата на Районната избирателна комисия. Още повече това са парламентарни избори и тук ще предават материалите си представители на секционни избирателни комисии от цялата област. В общината има възможност за вход и изход, стълбищата са две и така безпрепятствено от едната страна едните ще преминават да оставят протоколите, а от другата страна да излизат.

Digimax A50 / KENOX Q2
Георги Петров – председател на ВМРО

Във фоайето има голям салон, през март месец ще бъде студено, така че хората има и къде да изчакат“, коментира и председателят на ВМРО – Кюстендил Георги Петров, озадачен от упорството на Татарски.  Според лидера на Българския демократичен център инж. Стоян Стоилов сградата на общината е по-подходяща за представителите на секционните комисии. „Отоплено е, удобно е, създадени са условия“, каза той. „Аз съм дългогодишен участник в секционните избирателни комисии. Какво ли не е минало през главата. Спомням си преди две години, тогава бях секретар на СИК и предавахме материалите си в областта. Стояхме с часове отпред на студеното, после по стълбите не можеше да се диша поради липса на въздух. Тясно е, първата контрола, която правеха от РИК, беше на маса, разположена буквално пред двата асансьора в областната управа. Не искам и да мисля, че този кошмар ме очаква отново. Значително по-добре е да предаваме книжата в общината“, споделя Гергана Димитрова.

Областният Татарски аргументира заповедта за преместването с мотива, че трябвало да се създадат условия за ефективна и ефикасна координация и комуникация на областна администрация на област Кюстендил с РИК-Кюстендил, както и да не се допусне възникване на съмнение в обществото за евентуална нерегламентирана намеса на трети лица от общинска администрация на Кюстендил.
От своя страна РИК-Кюстендил не си замълчаха и пратиха заповедта в ЦИК по компетентност. Идеята е оттам и да дадат  указания с цел правилното процедиране по нея. Според Йордан Татарски обаче липсва заповед на предшественика му –  областния управител Виктор Янев, каквито са задълженията му по чл. 18 от Изборния кодекс, за определяне място на РИК. Не намирал и споразумение, подписано от Виктор Янев и кмета на Кюстендил Петър Паунов.
Със заповедта си областният управител определя новите помещения за РИК-Кюстендил на втория етаж на сградата на областната администрация, както и мястото за Изчислителния център. Регламентиран е и редът и пътят, по които ще преминават членовете на СИК в изборната нощ при предаването на материалите в РИК.
Йордан Татарски разпорежда още по цялата дължина на движение на потоците от хора да се поставят столове и апарати за топла и студена вода, отоплителни уреди и кошове за отпадъци. 3-ти и 4-ти етаж на сградата са определени за чакални за членовете на СИК от областта, които на входа ще получават входящ номер при пристигането си и ще е ясен графикът за преминаването им през районната комисия.