Терористи заплашиха Балканите, на прицел: Босна, Сърбия, Албания, Косово и Македония

 

Обществените места в Белгия са под засилена охрана от 2 години

Терористичната организация “Ислямска държава” е отправила нови заплахи към Белгия, САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и Италия.

Белгийски медии отбелязват, че заплахата е разпространена през “обичайните канали” на групировката, затова достоверността не се поставя под особено съмнение, предаде БТА.

В призива терористите се обръщат към своите “братя” мюсюлмани да избягват обществените места като пазари, улици и паркинги, защото “бойци на халифата ще се взривяват там, ще прегазват хората и ще им режат гърлата”. Медиите съобщават, че белгийските служби за сигурност извършват проверки.

Обществените места в Брюксел, поставени под наблюдението на полиция и военни от края на 2015 г., са все по-охранявани. Патрулиращи полицаи с кучета, обучени да надушват взривни вещества, все по-често могат да бъдат срещнати в паркове и паркинги на търговски обекти.

По-рано “Ислямска държава” заплаши и страни от Западните Балкани. В текст, поместен в последното издание на онлайн списанието на ИДИЛ – “Румиях”, се отправят заплахи заради “военните жертви на мюсюлманите” в Босна и Косово с обещание джихадистите да обезглавят „неверниците“ в сръбските, хърватски и други мюсюлмански територии в региона.

 

Всички предатели на „ислямската вяра в Босна, Сърбия, област Санджак, Албания, Косово и Македония ще бъдат „ликвидирани“ със „саби и кинжали“, заканва се терористичната организация.

Джихадистите заявяват, че не са забравили Балканите, но са прекалено заети с други райони.

Ситуацията е под контрол и гражданите могат да бъдат спокойни и сигурни, заяви сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич. Сърбия има сили и възможности да се защити от тези предизвикателства, категоричен е той.

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович на свой ред заяви, че службите за сигурност внимателно следят ситуацията и сътрудничат с полициите на други страни.

“Готови сме да отговорим на всички заплахи”, каза Стефанович.