Терористът от Истанбул може да е избягал в чужбина, но няма данни да е минал в България, Бъчварова: Анкара не ни е казала кой е атентаторът и как изглежда

 

1b99bc1f786cc81693ca93a8740b4d0b

Турските власти допускат, че терористът, който уби 39 души в новогодишната нощ в истанбулска дискотека, може да е избягал в чужбина, но досега няма данни той да е преминавал в България. Турският вицепремиер Вейси Кайнак потвърди в четвъртък, че службите работят и по версията, че нападателят е напуснал страната, но не даде повече информация.

От сряда турските власти са блокирали границата с България, тъй като се опасяват, че нападателят може да избяга през нея, но засега не са поискали съдействие от българските власти.

Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи, че към момента нямаме никаква официална информация от турските власти кой е атентаторът от новогодишната нощ в Истанбул и как изглежда.

“Ако имахме официална информация, че този човек идва към България, щяхме да сме много по-спокойни. Тогава щяхме да знаем кого да търсим”, заяви Бъчварова пред Нова телевизия.

 

Обръчът се стяга

 

Турският вицепремиер Вейси Кайнак съобщи в четвъртък, че очаква операциите в Турция да дадат резултат.

Вече е установено е, че нападателят е мъж от киргизки произход с кодово име “Абу Мухаммед Хорасани“. Той е бил специално обучен от “Ислямска държава“ за нападения в градове, но все още не е ясно дали е действал сам.

Според Кайнак атентаторът е най-вероятно уйгур, но това не може да бъде казано със сигурност.

Екипи на полицията за борба с тероризма, действайки по получени сигнали, са провели нови операции в покрайнините на Истанбул, при които били задържани известен брой лица от китайската уйгурска общност.

В информацията не се посочва конкретен брой, но Анадолската агенция уточнява, че те са заподозрени за “подпомагане и подстрекаване” на нападателя.

Най-малко още 39 души са поставени в ареста заради предполагаеми връзки с атаката в популярното нощно заведение “Рейна” в Истанбул по време на тържество за Нова година, посочва агенцията.

“Ислямска държава” пое отговорност за зверството, при което загинаха 39 души а десетки бяха ранени, след като атентаторът започна да стреля напосоки малко след 1 ч. на 1 януари.

 

“Сабах“: Имало е и втори терорист в ”Рейна”

 

Турският вестник “Сабах“ твърди, без да се позовава на официален източник, че е имало и втори терорист в ”Рейна”.

Експерти от разузнаването твърдят, че е много вероятно терористите да са били двама, съобщи и в. “Карар”.

В потвърждение на това се посочват и записи от охранителните камери, на които соченият за терориста, извършил нападението на Нова година, носи два различни по форма и цвят панталона. При излизането от жилището си в квартал Зейтинбурну терористът е облечен с бял панталон, а влизайки въоръжен в нощния клуб в 1.15 ч. е с черен.

Според турските медии предполагаемият атентатор е семеен, с две деца и е пристигнал от Киргизстан на 20 ноември със самолет.

Два дни по-късно семейството отишло в Коня (Централна Турция) с автобус и се настанило в жилище там. На 15 декември нападателят пристигнал сам в Истанбул от Коня с автобус.

Той бил подпомаган от три семейства от Източен Туркестан. Тези семейства са били цел на извършените вчера полицейски акции от измирската полиция, при които били задържани 9-има мъже, 11 жени и 20 деца. От жилищата били иззети оптически мерник за снайпер, боеприпаси, фалшиви лични документи и фалшиви задгранични паспорти.

Вестник “Хабертюрк“ съобщава, че терористът е бил засечен на охранителните камери три пъти да купува билет за Истанбул и веднъж за Анкара по време на 37-дневния си престой в Коня.