Тийнейджъри провокирали паническото бягство в Торино

 

По последни данни ранените в Торино са 1527

Инцидентът на площада в Торино по време на мача между „Ювентус” и „Реал” е бил провокиран от тийнейджъри, които са имитирали терористи, установи разследването.

Ювентус в събота загуби от Реал Мадрид в Кардиф с 1:4 във финала на Шампионската лига. В Торино мачът бе наблюдаван от повече от 20 000 запалянковци, сред тях много жени и деца.

След третия гол в Реал на площада “Сан Карло” се чу тътен като от взрив, който предизвика паника сред хората и настъпи блъсканица. В изявлението на властите в Торино се казва, че “тълпата е изпаднала в паника и психоза заради страх от терористична атака”.

Последвала блъсканица и тъпканица, хора били поваляни на земята и прегазвани от други хора, които се опитвали да избягат от площада по време на сцената на паника. За кратко време земята се изпълнила с ранени. Много от пострадалите са с порезни рани, тъй като около площада се продавали много стъклени бутилки с бира и други напитки и по време на сцената на паника земята била буквално осеяна с килим от стъклени отломки.

Полицията е изгледала видеозаписи от мястото на събитието и е задържала двама младежи, които са предизвикали паническото бягство. Единият от тях, облечен само с шорти и раница на гърба, е вдигнал високо ръце и е започнал да крещи, че ще взриви бомба, а хората са се разбягали от него във всички посоки.

Приятелят на тийнейджъра, разбирайки, че ситуацията излиза от контрол, се е опитал да успокои хората, но вече е било късно.

В резултат на паническото бягство пострадаха над 1500 човека.  В полицията двамата са обяснили, че това е било просто една шега и не са очаквали подобен развой.

Италианският сенатор Роберто Калдероли каза в тази връзка, че случващото се в Европа в последно време е въздействало силно върху съзнанието на хората и паниката в Торино е потвърждение за това.