Майските празници на културата започнаха тази вечер в Дупница. По традиция откриването бе на площад „Свобода“, където бе издигнато знамето на провежданите в града от 1978 година празници. Честта да пренесат и издигнат знамето имаха танцьорите от фолклорния ансамбъл „Дупница – 2000”, ръководен от хореографите Галя и Воин Войнови.

Старт на предстоящия културен маратон даде кметът на общината Методи Чимев. Той припомни, че преди 44 г. празниците са започнали с концерти на именитите изпълнители Арон Аронов, Любомир Дяковски и Донка Шишманова и с удостояване на Невена Коканова със званието „почетен гражданин на Дупница”.

„Само споменаването на тези имена е достатъчно, за да отбележим колко много сме дали на културната история не само на България и Европа, но и на целия свят. Защото – какво общество без култура? Тя ни открива един съвсем различен свят, определя нашата идентичност, определя ценностната ни система като народ. Майските празници са именно онази светла традиция, завещана ни от тези преди нас. Традиция с богата история, която ни прави горди, че сме наследници на едно от най-пламенните огнища на България. От онази 1978 г. Майските празници събират на среща будителството, просвещението, родолюбието, творчеството и изкуството. Вярвам, че техният дух ще ни изпълни в следващите дни. Град Дупница е минал през много изпитания, но нито едно от тях не е успяло да унищожи дупнишкия дух. Днес трябва да изведем нашия дух напред, да запазим силата и самочувствието на Дупница. Вярвам, че подкрепата за културата и изкуството е един от начините това да се случи. Затова, приятели, нека бъдем достойни пазители и продължители на традициите и изконните български добродетели. Нека пазим огъня на духа, който често е разпалвал пожари, но най-важното е, че е утвърждавал и опазвал българщината. Наш дълг е да поддържаме огъня на българската духовност и да го предаваме на поколенията след нас”, посочи в словото си Методи Чимев.

Първата вечер от празниците продължи с концерт на Тони Димитрова. До 29 май, когато приключват изявите, предстоят концерти на група „СкандаУ”, Николина Чакърдъкова, Фолклорното трио „Авлига” и приятели на състава. Част от програмата отново ще бъде фолклорният фестивал „Мир на Балканите”. Трупата на театър „Невена Коканова” ще представи комедията „Ама че семейство”. В рамките на празниците ще бъде и церемонията за връчване приза „Учител на годината”. Част от празниците бе честването на 30-годишнината от създаването на Историческия музей в Дупница, провело се на 14 май. Входът за всички събития е безплатен, подчертаха организаторите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here