Топенето на ледената покривка ще предизвика необратими последствия

Дори затопляне на планетата с по-малко от 2 градуса по Целзий ще предизвика до края на века топене на ледената покривка с “необратими” последствия, сочат резултатите от изследване, цитирано от „Франс прес”.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели в най-лошия случай глобалното затопляне да е с по-малко от 2 градуса по Целзий, а в най-добрия случай – да е с по-малко от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Но сегашните ангажименти на страните да се намалят парниковите емисии ще доведат до затопляне на планетата с 3 градуса по Целзий.

Учени обясняват от десетилетия, че тъй като климатичното затопляне е по-голямо на полюсите, ледената покривка в Гренландия и Антарктида отстъпва и това води до покачване на морското ниво. Ледената покривка би могла да “оцелее” при увеличаване на температурите с 1,5-2 градуса по Целзий.

Новото изследване обаче показва, че дори ограничено затопляне ще предизвика непоправими вреди, допринасяйки за катастрофално покачване на океанското ниво. “Смятаме, че прагът от 1,5-2 градуса по Целзий е близък до границата, чието достигане може да има драматични последствия за ледената покривка”, заяви Франк Патен от лабораторията по гласиология в Свободния университет в Брюксел.

Авторите на изследването са на мнение, че ледената покривка в Гренландия и Антарктида може да достигне своята повратна точка при климатично затопляне с 2 градуса по Целзий. “Съществуването на повратна точка означава, че промените в ледената покривка в Гренландия и Антарктида ще са потенциално необратими – отбелязаха учените. – Що се отнася до ледената покривка в двата региона, повратни точки съществуват при нива на затопляне, които е възможно да бъдат достигнати до края на века”.