ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента ИТН, а новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите, показват резултати от септемврийско проучване на агенция “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за нагласите на българите спрямо основните институции и формации преди предсрочните парламентарни избори през ноември.

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24,4%.

По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест.

Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17,5%) и БСП (16,6%). Като втора група се очертават ДПС (9,3%), формация около Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „Демократична България” (8,5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1%, се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3,8%), „Възраждане” (2,9%) и ВМРО (2,2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Проучването на агенция “Тренд” беше осъществено в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. Според проучването на “Тренд” 43% от всички интервюирани смятат, че партията “Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет в 46-ото Народно събрание, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), „Демократична България” (8%), БСП (5%), „Изправи се! Ние идваме!” (3%) и ДПС (1%).

Проучването на агенция “Тренд” през септември регистрира и рекордно ниска за последните няколко години оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец.

Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Проучването на агенция “Тренд” е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта “лице в лице” с таблет сред 1012 души на възраст 18 и повече години.