Туристи и планинари, сред които първата жена, минала със ски Ком – Емине – Надя и съпругът й Кръстан Божилов, напускат ТД „Рилски турист“ в Самоков, Димитър Спасов: Защо в дружеството няма пукната стотинка след като стопанисва над 12 хижи?

Шефката на дружеството Марияна Илиева е казала, че пари няма, твърдят присъстващи на събранието

Вярно ли е, че даже шефът на парковия  участък на НП „Рила“, Владко Чапкънски, който беше член на Управителния съвет, също е напуснал дружеството?, питат самоковци

 

Марияна Вучова

Туристи и планинари масово напускат ТД „Рилски турист“ стана ясно след отчетно събрание на дружеството в Самоков. Присъствали са около 60 души. Форумът е воден от Иванка Стефанова и шефката на дружеството Марияна Илиева.

„Събранието се състоя на 6-ти юни в стола на Общината. Писъстваха членове на дружеството и стана въпрос за бюджета. Шефката Марияна Илиева, каза, че няма пари в дружеството. Дружеството стопанисва толкова много хижи и заслони, включително, добре работещи, взимат наеми от тези хижи, а са в безтегловност? Предполагаме, че сред хижите са „Заврачица“, „Марица“ „Чакър войвода“, „Боровец“ – туристическата спалня – дали са я под наем, заслонът „Ледено езеро“, ресторанта на Ястребец, намиращ се на билото, „Мусала“, „Седемте езера“, „Вада“ и „Мечит“. Сигурно има над 12 хижи. От тях идват ли постъпления в дружеството и къде ги дават, какво остава – не можем да го разберем. Отчетът бе представен от Марияна Илиева“, споделят туристи от Самоков.

„Отчетът беше за бюджета, но бюджетът никой не го разбира. Четат го и не става ясно за какво иде реч. Аз поставих въпрос, казах им: „Вижте, аз 60 години съм член на Туристическото дружество, а нямам туристическа марка. Запазил съм си всичките марки от 57-ма година, откогато съм член на дружеството“ . Отговориха: „Нямаме пари да платиме марките“. Тази година не са давали марки.

Става дума за марките, които се слагат на членската карата и дават възможност за 20% намаление при нощувка в хижите. Защо се стигна дотам, да нямат пари в дружеството?“ – пита Димитър Спасов.

Туристическо дружество „Рилски турист“ е основано преди 115 г., напомня Димитър Спасов, който е  известен планинар от Самоков, бивш състезател по ориентиране и общественик.

„Димитър Спасов беше седем години секретар на дружеството – от октомври месец 1991-ра до 1998г. Нито веднъж не позволи да има разни емоции и нередности“ – твърдят планинари от Самоков. „Дружеството напуснаха и най-ревностните му защитници и членове, първата жена в България, направила зимно със ски Ком – Емине – Надето и съпругът й Кръстан Божилов – изключително уважавани в Самоков и известни в цяла България“ – споделят планинари от Самоков.

„След секретаря Димитър Спасов защо се смениха седем души секретари? Сега седалището на дружеството е в сградата, в която се помещава клубът на БСП. Трябваше да се настанят в новия център, който построиха от НП „Рила“, но нещо не се получи – защо не ги допуснаха в новия туристически ценър на НП „Рила“? Вярно ли е, че даже шефът на парковия  участък на НП „Рила“, Владко Чапкънски, който беше член на Управителния съвет, е напуснал дружеството?“ – питат туристи от Самоков.

Димитър Спасов напомня, че „Рилски турист“ е основано на 18 май 1902 г. За председател е избран д-р Димитър Хаджистамов. Малко по-късно двамата с колегата му д-р Михаил Кокошков поставят началото на Туристическата градина, като дават собствени средства за засаждане на дървета и изграждане на заведението, станало известно в следващите години и десетилетия под името „Буфето”.
Д-р Кокошков е председател на дружеството в продължение на 15 години. Сред председателите на дружеството са Иван Велчев, Павел Францалиски, Димитър Кокошков, Велчо Велчев, Славчо Кьосев, Методи Лалов, Лука Захариев, Иван Жарков, Методи Паунов, Любомир Балабанов, Георги Стоянов, Йордан Стоянов. Към днешна дата е Марияна Илиева.
Учителят Христо Велчев създава първата детско-юношеска група „Четирите граници на Родината – това са четирите стени на моята класна стая” и с нея пътешестват из България.

Марияна Вучова