Турските граничари набили нашенеца заради страх от уволнение

Българинът след побоя: Разкъсана устна, посинено око…, турските граничари забравили да му поставят определен печат в паспорта

 

Валентин Радев: Най-агресивният от турските граничари ще бъде наказан

Побоят над българин на наша територия от турски граничари бил заради страх от уволнение. Това обяснение даде вътрешният министър Валентин Радев в Народното събрание запитан за случая с турските граничари, били български гражданин на наша територия.

Според Радев, българският гражданин се отказал да минава границата, когато разбрал, че има проблем със системата на турска страна. Той обаче вече бил в нея и е трябвало да мине през рентгена с автомобила си. Турските граничари са поискали да мине през рентгена, тъй като се усъмнили. Българинът, обаче направил обратен завой към българския пункт, за да си тръгне, 10-20 метра навътре на ГКПП – Лесово той бил настигнат и нападнат от турските граничари.

В момента има създадена контактна група между двете страни за изясняване на всички детайли. Всички документи са предадени на прокуратурата в Ямбол.

Вътрешният министър даде уверения, че най-агресивният от турските граничари, нападнали нашенеца, ще бъде наказан. Според Радев, обаче правилата на всеки един граничен пункт трябва да се спазват. Той допълни, че при разпита нашенецът не е бил много словоохотлив.

Темата в парламента бе коментирана и от ВМРО, които поискаха агресивните граничари да бъдат строго наказани, да влязат в забранителния списък за влизане в страната ни. Този инцидент поставя под съмнение лоялността на Турция като държава, която е подписала споразумение с ЕС за охрана и сигурност, смятат от ВМРО.

Разкъсване на устната, посинено око и разкъсани дрехи. Това са последиците за български гражданин, който беше пребит от турски граничари на пункт “Лесово.

“Единият турски граничар ме блъскаше по гърба. Другият ме риташе в бедрата. Третият ме дърпаше. Дрехите ми бяха разкъсани”. Това разкри българинът, бит от турски граничари на българска територия на граничния пункт “Лесово”.

Той разказа, че безпроблемно е преминал граничния пункт откъм турска територия и всичко е било наред.

“Докато си чакахме реда на гише “Дезинфекция” от българската страна на границата, вратата ми се отвори внезапно и получих силен удар в лявото око”, разказа мъжът пред “Нова тв”.

“Разбрах, че това и преди се е случвало в тяхната смяна”, допълни пострадалият.

Впоследствие той разбира, че турските граничари са забравили да му ударят определен печат и затова са го дърпали обратно към турския пункт.

Случаят коментира и външният министър Екатерина Захариева.

“Колегите от Гранична полиция веднага са реагирали по повод боя над български гражданин от турски митничари”, посочи тя пред bTV. Захариева уточни, че вече е получено извинение от турска страна и прокуратурата разследва случая.

Инцидентът е от 29 октомври. Сигналът е подаден от служителка на банково гише, която е съобщила за случай на саморазправа с български гражданин.

На място веднага са били изпратени двама служители на ГКПП – Лесово, които установили, че служителите на съпределния турски граничен пункт са навлезли на територията на България и са използвали физическа сила спрямо български гражданин, който е преминал вече границата с лек автомобил.

Прокуратурата в Елхово е била сигнализирана за случая на 1 ноември, образувано е разследване, за което е уведомен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Разследват се причините за възникване на инцидента, действията на чуждестранните длъжностни лица и начинът на влизането им на територията на България.