Британският вестник „Гардиън“ публикува ексклузивен материал за свое разследване за процъфтяваща онлайн индустрия, специализирана в издаване на фалшиви паспорти, предлагани на хора, свързани с „Ислямска държава“, което им позволява да напускат Сирия и да пътуват до Великобритания, ЕС и Съединените щати.
„Гардиън“ е установил връзка с една такава мрежа, ръководена от узбекски гражданин с връзки с екстремисти, който живее в Турция. Той продава изключително качествени фалшиви паспорти за по 15 000 долара. Паспортите могат да бъдат всякакви.
От вестника са видели видеокопия на френски, белгийски, български и руски паспорти с изглеждащи напълно автентични водни знаци и холограми.
Паспортите се изготвят в страната на техния произход и пренасят до държавите, в които чакат клиентите, където получават официален печат при прекосяване на границата, което „циментира“ легитимността на документа.
„Гардиън“ има сведения за поне 10 души, които нелегално са прекосили сирийската граница с Турция и с тези паспорти са излетели от летището в Истанбул.
Търговците на фалшиви паспорти казват, че страните от ЕС са най-популярните дестинации, но има сведения и за двама души, пътували от Истанбул до Мексико с руски паспорти, след което се преминали нелегално в Съединените щати.
Други популярни дестинации за екстремистите са Нигер, Мавритания, Украйна и Афганистан.
Узбекският гражданин е цитиран от „Гардиън“, че не пита клиентите си от коя групировка са и е готов да работи с всеки.
„Не е моя работа да определям кой е лош и кой добър, това е работа на службите за сигурност“, е заявил търговецът с фалшиви паспорти./БНР