Търговците, които имат павилиони на централния площад „Свобода“ в Дупница, проведоха среща помежду си тази вечер.

На нея те споделиха своите идеи какво предположения да дадат на кмета инж. Методи Чимев относно техните обекти.

Както вече писахме, в сряда те са срещнали с градоначалника относно приемането на нова наредба, която предвижда премахването на преместваеми обекти от централната градска част.

На първо място те ще настояват в наредбата да не фигурира премахването на павилионите, тъй като по този начин те няма как да работят само с преместваеми колички например. Търговците изтъкнаха, че така няма как да покрият изискванията на Българска агенция по храните, като например да има ток, вода, препарати за почистване и др.

Те обмислят да предложат промяна визията на павилионите. За целта те ще предложат направа на общ покрив, напр. метална конструкция, а задната част да се уеднакви с плоскости или фототапет.

Търговците дори са готови да се съгласят на разумно увеличаване на наемите.

Друга идея е те да правят ежегодно дарение на община Дупница с цел подпомагане на спортни клубове, дом за сираци, болници или училища (по преценка на кметството).

Собствениците на павилионите подчертаха, че по време на пандемията в цял свят бизнесите не се унищожават, а се подпомагат, и същото трябва да се случи и в Дупница.

Както вече писахме, предстоящата наредба предвижда още обособяването на отделни зони в града. За тях ще има схеми, които ще определят границите на въпросните зони, както и типа и местонахождението на самите обекти – павилиони, маси и др. В централната градска част се изключва поставянето на павилиони, като може да има само временни сергии, маси и будки за вестници. Обектите там трябва да бъдат до 12 кв. м. Обектите в първа зона трябва да са до 24 кв. м, а в трета и четвърта – до 40 кв. м.

Търговците обаче започнаха подписка против премахването на обектите и за ден и половина вече събраха над 400 подписа от дупничани, които ги подкрепят.

Димитър ИКОНОМОВ