Sunday, July 14, 2024
HomeРегионПерникУбиецът на Мирослава от Перник отново осъден, плаща на държавата 1492,70 лв.

Убиецът на Мирослава от Перник отново осъден, плаща на държавата 1492,70 лв.

 

Дупнишкият районен съд осъди Марио Любенов-Заека да изплати на министерството 1 492,70 лв. – компенсация, изплатена на родителите и сестрата на Мирослава през 2012 г. от Национален съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления. Сумата трябва да бъде изплатена от Заека ведно със законната лихва върху сумата, считано от деня на изплащане на обезщетението – 29.10.2014 г., до окончателното й изплащане. Освен това Любенов трябва да заплати още 100 лв. разноски по делото и 51 лв. държавна такса.
Решението на Районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.

Марио Любенов излежава в затвора в Бобов дол 28 г. присъда за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник.
Делото в Дупница бе образувано по искова молба на правосъдния министър Цецка Цачева. Припомняме, че в началото на юни 2014 г. ВКС издаде окончателна присъда на Заека за убийството на Мирослава. На първа инстанция той бе осъден на 25 г. затвор, но Апелативният съд увеличи размера на наказанието на 28 г. лишаване от свобода. Присъдата окончателно бе потвърдена от висшите магистрати. Заекът бе осъден да заплати на почерненото семейство 300 000 лв. кръвнина.
Освен Заека за отвличането и убийството на Мирослава бе задържан и Стойчо Стоев-Чочо, но той се самоуби пред очите на спецполицаи по време на възстановка в дома си.
Мирослава беше отвлечена за откуп. Тялото й беше открито 3 месеца по-късно.

RELATED ARTICLES

Most Popular