Увеличиха цените на такситата в Благоевград, общината дава помещения на бившето I Основно училище на Колежа по туризъм и бизнесадминистрация

Моменти от сесията на ОбС - Благоевград
Моменти от сесията на ОбС – Благоевград

Проф. Васил Жечев
Проф. Васил Жечев
Гергана Янчева зададе въпроси, свързани с проблеми в общината
Гергана Янчева зададе въпроси, свързани с проблеми в общината

По-високи цени на таксиметровите услуги се въвеждат в Благоевград. На днешното си редовно заседание местният праламент в областния център реши минималните цени за извършване на таксиметрови превози на територията на общината да бъдат увеличени с 10 стотинки на километър пробег. Началната цена бе повишена от 69 ст. на 79 ст. за светлата част на денонощието и от 75 стотинки на 85 стотинки за тъмната част от денонощието. Предложението бе прието с 26 гласа „за“ и 5 „въздържал се“. Искането за поскъпването е на работещите в бранша. С предложението на общинската управа не се съгласи съветникът от Реформаторския блок (РБ) Калоян Ханджийски. Съмнявам се, че можем да гласуваме такава цена, заяви Ханджийски. Това е прерогатив на Общинския съвет (ОбС). Такситата са част от обществения превоз и ние определяме тези цени, отговори председателят на местния парламент Радослав Тасков. По време на обсъждането някои от съветниците повдигнаха и въпроса за лошото качество на услугите в някои от такситата, включително и заради пушенето на шофьори. Има логика в искането на хората от бранша. Цените не са увеличавани от 5 г., а в това време цената на горивата бе увеличавана няколко пъти. Такситата са лукс, а ползването им сега е на цената на билетчето на автобус, отговориха от общинската управа.

На първата си следваканционна сесия благоевградският парламент прие план за действие за общинските концесии. Предложението бе подкрепено от 22-ма от съветниците. Против гласуваха 9, а вотът на 5-има бе „въздържал се“. Бурни дебати предизвика отдаването на концесия на басейна в VI СОУ“ Иван Вазов“ в Благоевград. Имаме горчив опит с даването на концесия на басейна на плажа, затова че ще гласувам против. Общината може да си позволи ремонта на басейна, който може да бъде около 70-80 хил.лв. Настояваме да не се дава на концесия, а да се направи ремонт. Съсипахме басейна на плажа, не трябва да повтаряме грешката“, заяви Андон Тодоров. Съветникът от ПП „Партия на зелените” предложи точката да бъде отложена, докато не се направи анализ за цената на ремонта на басейна. Предложението му бе отхвърлено  с 14 гласа „за“, 15 „против“ и 2 „въздържал се“.

„Ние вървим към отдаване на концесии. Всеки има право да се яви и да стане потенциален концесионер.Трябва са се даде възможност за концесия и басейнът да се отремонтира”, включи се в дебата кметът Атанас Камбитов. Темата за възстановяването на училищените басейни коментира и Гергана Янчева. Какво се случва със стария басейн на плажа, зададе въпрос острието на  БСП. Георги Васев на свой ред попита какво е становището за концесията на директора на VI  СОУ Димитър Арабаджиев. Давид Сукалински (РБ) обясни, че е по-добре общината да стопанисва този обект и се поинтересува как тази концесия ще бъде развита с годините. Коментирани бяха и евентуални клаузи в бъдещия концесионен договор, с които да бъде защитен интересът на общината. Градоначалникът подчерта, че в момента се гласува само включването на концесията на басейна в плана, а правилата ще се включат впоследствие.

Болшинството от 23-те точки в дневния ред на заседанието бяха относно безвъзмездно прехвърляне на държавата собствеността на язовир „Хайдуците” в местността Семянец в землището на село Лешко, изработване на Подробен устройствен план (ПУП)- План за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имоти, предаване на В и К активи-публична общинска собственост, за управление от Асоциацията по В и К на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ – Благоевград, отпускане на еднократна финансова помощ на жители на община Благоевград.

Като извънредна точка бе прието предложението за предоставяне право на ползване от общината на 2, 3 и 4 етаж от бившето I Основно училище на Колежа по туризъм и бизнесадминистрация. Решението е с цел акредитация на учебното заведение. Думата бе дадена на президента на учебното заведение проф. Васил Жечев

От Националната комисия по акредитация ни посъветваха или да купим имота, или да ни бъде даден да го ползваме. На този етап не можем си позволим закупуването и предоставянето на помещенията ни устройва. Ние получихме оценка за образователна дейност – много добър 4, 79, единствено остава въпросът със собствеността. Надявам се да вземете положително решение, защото това не е само за колежа, а за академичното развитие на Благоевград. 700 студенти не са малко. Ние сме единственият колеж по туризъм в цяла Югозападна България, каза професорът.

Заседанието стартира с въпроси към упрата на града относно проблеми в общината. От трибуната общинската съветничка Гергана Янчева попита защо не са ремонтирани рушащата се сграда на бившето училище в с. Логодаж, използвана за културни и други мероприятия, В и К мрежа на улиците „Стара планина” и „Мелник” и защо към 23 август детската площадка към алеята на здравето, водеща към парк „Бачиново” е останала неосветена. Кметът Камбитов отговори на всички въпроси, като стана ясно, че осветлението на споменатата алея вече е възстановено.