Ужасия! 30 души от бл. 34 в „Струмско” в Благоевград на нож с фирма „Маргарита – П”, санираща блока, шефът Костадинов нападна екип на „Вяра”

Управителят Ив. Костадинов (вляво) твърди, че всичко е наред.

Павел Христов: Хора от малцинствата се учат да лепят стиропор, в България това се нарича саниране, дано кметският екип накара фирмата да си свърши работата

Лъчезар: Новият покрив протече, отлепиха ми се тапетите от стените, в сибирския студ бяхме без прозорци на терасата, окрадоха ни и цялата зимнина

Леля Севда: Серсеми, не ги е срам, два пъти ме караха да им купувам бира, пенсия немам за бира

Над 30 души изразиха недоволството си от санирането.

Управителят на фирма ЕТ „Маргарита – П” Иван Костадинов, санираща блок от бл. 34 в благоевградския квартал „Струмско”, налетя на бой на екип на „Вяра”. Журналистите се отзоваха на апела на живеещите в блока, които искаха да се ожалят от некачествения ремонт на домовете си.

„Хора от малцинствата се учат да лепят стиропор, в България това се нарича саниране. Срамота, месеци наред работниците скачат по скелето, а резултат няма. Всичко е мърльотия и боклук”, заяви Павел Христов, който с над 30 жители от блока в благоевградския квартал „Струмско” възнегодуваха срещу некачественото саниране на блока им от „Маргарита – П” с управител Иван Костадинов. Хората са на ръба на търпението си, след като ремонтът се точи вече шести месец, а по техни наблюдения строителите не работят качествено.

Петър (вляво) каза, че дейностите по санирането вървят както трябва.

Те са побеснели, защото фугите по панелите не са били запълнени изобщо, в минусовите температури през януари са били без прозорци на терасите. Преди дни жителите на блока извикаха за пореден път на среща разговор управителя на фирмата и техническия ръководител – Петър. Присъствието ни вбеси управителя на фирмата Иван Костадинов, който се нахвърли срещу нас с остри реплики: „Марш от тук, кой ви даде заповед да ми гледате работата. Каквото искам, това ще си правя. Марш!”, гневно заяви той, опитвайки се да избута с цялата си сила екипа. Само присъствието на живеещите в блока предотврати по-сериозната разправия. Той беше готов на бой. „Работната площадка не ти е бащиния, нито ти е наследствен имот. Репортерите не са дошли в твоята къща, а в нашия дом”, спряха го хората от блока. Екипът на „Вяра” остана на място и чухме оплакванията на хората.

Най-потърпевш се оказа живеещият на осмия етаж Лъчезар, който освен от всичко останало е засегнат и от теч по стените на дома си от обновения покрив. „Всичко протече. Най-лошото беше, когато по време на сибирския студ останахме без прозорци на терасата. Именно тогава се получи теч в стаята и се отлепиха тапетите по стените. Майсторите откраднаха зимнината от мазетата на повечето от нас. Бяхме им дали ключове, за да ремонтират тавана на мазетата, а те измъкнаха цялата зимнина”, каза Лъчезар.

Блок 34 в кв. „Струмско” се ремонтира опвече от 6 месеца.

Живеещата на втория етаж леля Севда обясни, че работниците гледат да измайсторят само първия етаж, защото той се вижда отвсякъде. „Серсеми, не ги е срам. Дошли да работят, а нищо от строителство не отбират. Събрали са ги от кол и въже, само мърлят и бира пият. И мен ме караха на два пъти да им купувам. Откъде, аз пенсия немам за бира”, отсече леля Севда. Сред недоволните на събранието бе и сестрата на бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев – Соня, която работи като учителка в местно училище в града. „Не може така. Не знаем какво е заложено по договор и какво точно се изпълнява. Нямаме представа за това, никой не ни е информирал. Това е пълно безобразие”, недоволства Соня Паскалева. „Аз през цялото време наблюдавам строителните дейности. Фугите по блока не са запълнени никога, това означава, че и след обновлението проблемите ще останат. Въпросът не е само да се усвоят парите. Когато се върши работа, трябва да е качествено, за да се постигне истински ефект от санирането”, коментира друг.

Иван е динственият доволен от санирането.

Единствено доволен от обновлението бе съсед, който заяви: „Важното е, че се прави ремонт и ще бъде по-красиво. Ние нямаме пари да го направим”, призна той.

Управителят на фирма „Маргарита – П” Иван Костадинов не пожела да каже за каква сума се санира блокът и увери, че във фирамата се спазват всички срокове и работниците били на трудов договор. За проблемното саниране на блок 34 в кв. „Струмско” на Благоевград екипът ни уведоми и Инспекцията по труда, откъдето обещаха своевременно да извършат проверка, за да установят дали има наети на работа работници без трудови договори и дали се спазват всички изисквания по закон.

Домоуправителят на блока показа, че по документи не се спазва нищо.

Подобни фирми с арогантни и небрежни ръководители и работници дискредитират и опошляват благородната идея и засилват страховете на хората, че става въпрос за грандиозна афера.

„Добре виждаме, че останалите блокове са направени както трябва. Ние също искаме всичко да е наред при нас. Молим за съдействието на кмета Атанас Камбитов и екипа му, които могат да притиснат фирмата да си свърши работата или да я отстранят, ако трябва”, казаха живеещите в блока.

Баба Севда също бе на събранието и упрекна строителите.

Соня Пъскалева се възмущаваше от ремонтните дейности.

Лъчезар е сред най-засегнатите.

Стените в апартамента на Лъчезар са олющени до неузнаваемост от течовете.