Уикенд на ужасите разтърси САЩ

Това беше един от най-кървавите уикенди в новата история на САЩ. Край на насилието не се очертава, защото в САЩ няма нищо по-лесно от това да си набавиш пушка с няколко пълнителя. И скоро едва ли нещо ще се промени.

Ел Пасо, Тексас: най-малко 20 убити. Дейтън, Охайо: най-малко 9 убити. Само за 14 часа в САЩ загинаха 29 души от огнестрелни рани. Това беше един от най-кървавите уикенди в най-новата история на страната. Многобройни ранени все още са по болниците. Да не забравяме и тримата убити миналата неделя по време на един фестивал на храната в Гилрой, Калифорния. Само за една седмица 32-ма души загинаха в САЩ от огнестрелно оръжие.

САЩ се нуждаят от по-строги оръжейни закони

Отдавна е ясно, че на САЩ им трябват по-строги закони за контрол над оръжията. Убиецът от Дейтън използва пушка с няколко резервни пълнителя, каквито човек много лесно може да си набави, примерно, на един от многобройните „оръжейни панаири” в САЩ. Ако полицията не беше реагирала буквално мигновено, убиецът от Дейтън можеше да застреля дори стотици хора. След всяко подобно кръвопролитие в САЩ се надигат призиви за въвеждане на разрешителни за оръжие, за проверка на кандидатите и за по-строго законодателство. Същото беше през 2012 година, когато в едно основно училище в Санди Хук бяха застреляни 20 деца на възраст между 6 и 7 годинки. Същото беше и след убийството на 58 души по време на концерт в Лас Вегас преди около две години.

Същото беше и на Свети Валентин миналата година, когато поредният маниак застреля 17 ученици и учители в един колеж в Паркланд, Флорида. След тези убийства млади хора от Паркланд организираха протестно движение, а в техния „Поход за нашия живот” във Вашингтон се включиха десетки хиляди участници./със съкращения от Дойче веле