Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниСвятУкраинското разузнаване призна, че е замесено в нападението срещу Кримския мост

Украинското разузнаване призна, че е замесено в нападението срещу Кримския мост

Ръководителят на украинското разузнаване най-после потвърди, че Киев е замесен във взривяването на Кримския мост, предаде ДПА. “Взехме съответните мерки, тъй като става въпрос за логистичен път на врага“, заяви Васил Малюк, ръководител Службата за сигурност на Украйна (СБУ), в интервю с украинския журналист Дмитро Комаров, което беше качено в ЮТюб.

Малюк не оповести подробности за операцията.

След атаката на 8 октомври по целия свят започнаха да се разпространяват снимки на взрива и последвания пожар, отбелязва ДПА.

Нападението бешe извършено ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години.

Повечето наблюдатели отдавна предполагаха, че зад атаката стои Украйна, въпреки че Киев дълго време отказваше да коментира случая. През декември Малюк подсказа, че неговата служба може да има нещо общо.

Той заяви в публикуваното интервю, че е действал в съгласие с “традициите на воденето на война“ и посочи, че в началото на руската война СБУ е създала специално подразделение, което да извършва саботажи срещу врага на украинска територия.

Според шефа на СБУ руските власти продължават да водят “псевдоразследване“ за атаката срещу моста. Повече от 20 руски граждани са арестувани по подозрение в съпричастност.

Малюк каза, че атаката с дронове срещу кораби на руския Черноморски флот, които са на рейд пред базата в Севастопол, е била част от специална операция на СБУ, извършена съвместно с украинските въоръжени сили./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular