Улиците на Перник наводнени, следят язовирите, областният управител разпореди облекчен учебен процес

 

Проливни дъждове и мъгла създават проблеми по магистрала “Струма”. Реката в софийското село Мало Бучино преля, заля мост и няколко къщи. Наложи се евакуация на от жителите й, съобщи Би Ти Ви.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе в село Мало Бучино, където се работи по отстраняване на проблем във връзка с интензивните валежи, съобщи пресцентърът на общината.

На място са екипи на Дирекция “Аварийна помощ и превенция” и Пожарната. Очаква се и допълнителна техника.

За днес е в сила оранжев и жълт код за силни валежи и бурен вятър в 19 области, а със снеготопенето се засилва опасността за наводнения.

Валежите днес ще са най-силни в Западна и Централна България. В Източна България пък ще има изключително силни ветрове, които на моменти ще достигат до 80 километра в час. Опасно силни дъждове ни очакват и през уикенда. В неделя през нощта се чака и сняг.

Към момента най-много дъжд се е изсипал в кърджалийската община Кирково – 56 л/кв.м, в Берковица – 37 литра, в Чипровци – 35 л/кв.м. Най-силен е вятърът по Черноморието и планините с 90 км/ч.

Силен дъжд вали в Перник

Наводнени са улиците около Трета поликлиника в града.

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска издаде заповед за постоянно наблюдение на рисковите обекти на територията на общината във връзка с лошите метеорологични условия.

Ще се следят трите язовира общинска собственост, както и рискови точки в коритата на реките. Уведомени са всички кметове на население места да бъдат бдителни, за да не се стига до неприятни инциденти.

Засега няма данни за затворени пътни участъци, откъснати населени места, наводнения и аварии.

Среднощно събрание в Областната администрация, свикано във връзка с усложнената метереологична обстановка и очакващите се обилни валежи се е провело в Перник.

Със заповед на Областния управител Ирена Соколова от полунощ на 1 декември до полунощ на 3 декември, кметовете в Пернишко и ползвателите на язовири са задължени да наблюдават нивото на язовирите и критичните участъци по поречието на реките, както и да дават регулярна своевременна информация към сформирания Областен дежурен щаб.

На всеки час към областния управител се изпраща спешна информация за нивото на валежите, наблюдавайки 5 обособени точки в областта.

По нареждане на областния управител на Перник и Началника на инспектората в Перник е разпореден облекчен учебен процес на всички ученици, за да бъдат по своите домове в светлата част на деня.

Телефон 112 е отворен за подаване на сигнали при нужда.

Няма опасност от преливане на язовир “Студена” до Перник. “Язовира е изпуснат почти до критичния си минимум. Въобще не може да се говори за преливане”, каза Ирена Соколова.

Повишава се количеството на валежите от сутринта. Препоръчва се гражданите да не предприемат рискови пътувания.

От четвъртък започнаха проверки на язовирите в страната.

Според експертите, които следят нивото на водата, състоянието на язовир „Кринец” над Банско не застрашава жителите.

Следят се постоянно нивата на язовирите и в областите Враца, Пловдив и Благоевград, каза за NOVA инспектор Иван Маринков от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. В областта от снощи действа кризисен щаб и засега няма данни за опасни съоръжения, добави той.

Военнослужещите са в пълна готовност да се притекат в помощ на населението предвид прогнозите за очаквани наводнения в различни области в страната.

Нивото на реката, която преминава през Берковица,

се е повишило значително. Заради падналите дъждове – близо 40 литра на квадратен метър, и топенето на снега, коритото й започна да се пълни рязко още в четвъртък вечерта. Ако нивото се повиши само още метър, реката ще прелее. Дежурни екипи на общината постоянно наблюдават критичните точки.

През почивните дни ще се задържи дъждовно, обилни валежи ще има в Южна и Централна България.

В събота температурите ще са между 5° и 10°. По-високи ще са в Източна България, където ще продължи да духа умерен южен вятър и максималните там ще са между 12° и 15°.

В неделя остава облачно и дъждовно. Температурите ще са в широки граници: минималните – от 2°-5° в северозападната част от страната до 8°-12° в Югоизточна България; максимални – от 6°-8° в Северозападна до 14°-18° в Югоизточна България и крайните югозападни райони. В югоизточните райони ще продължи да духа умерен южен вятър, докато в много райони от Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от изток-североизток.

В неделя късно

през деня ще започне да нахлува студен въздух и през нощта срещу понеделник дъждът в Северозападните райони ще премине в сняг.

В понеделник заради

студен вятър захлаждането ще продължи, но вече ще бъде почти без валежи. Сутрешните температури ще бъдат отрицателни, а дневните ще бъдат между 3 и 10 градуса в цялата страна, за София около 4 градуса.

Във вторник се очаква максималните температури да паднат още и ще бъдат между 0 и 7 градуса, остава ясно и слънчево.

На Никулден ще бъде студено, без валежи, с дневни температури между 3 и 8 градуса. В четвъртък сутринта минималните температури ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а максималните между 2 и 9 градуса. За София минималната температура ще бъде около минус 7 градуса, а максималната около 3 градуса над нулата.

На студентския празник сутринта температурите ще бъда отрицателни навсякъде, а през деня ще бъдат между 3 и 6 градуса, като над цялата страна ще бъде слънчево.

През първото десетдневие на месеца ще има повече дъжд и облаци. Към 4-5 декември от север ще нахлуе студен въздух и дъждът ще премине в сняг, но валежите бързо ще спрат.

През второто десетдневие на декември времето ще остане динамично. Около 12-13-и отново се очакват значителни валежи, предимно от сняг. Ще има ново понижение на температурите.

През третото десетдневие, когато са и коледните и новогодишни празници, ще има относително повишение на температурите около 25 декември. Не са изключени превалявания от сняг.