Thursday, July 18, 2024
HomeРегионПетричУникалната статуя от Хераклея Синтика отприщи поредица от действия

Уникалната статуя от Хераклея Синтика отприщи поредица от действия

Държавата ще увеличи финансовата помощ за древния град

Все още не е ясно кога ще бъде преместена в музей уникалната статуя, която беше разкрита при разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич.

Министърът на културата Найден Тодоров посети археологическия обект и увери, че държавата ще увеличи финансовата помощ за Хераклея Синтика. В момента годишно за дейностите там се отпускат 300 000 лв.

В същото време ще бъдат предприети мерки, за да се реши проблемът със собствеността на земите, в чиито граници се намира древният град. Голяма част от тях все още са частна собственост и археолозите често се сблъскат с арогантното поведение на собствениците.

“Откритието е от огромно значение не само в национален, но и в световен мащаб. Това което се вижда тук наистина е изключително и показва на какво сме наследници. Живеем във време, в което сме се захванали с някакви битовизми, с дребнотемия и забравяме кои сме и на каква територия живеем. Това, което можем да видим тук, показва, че можем да имаме огромна база за самочувствие и огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави”, каза министърът.

Допълни, че трябва да се даде възможност на археолозите да свършат тяхната работа, защото в момента, в който подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички. Министър Тодоров благодари на екипа на проф. Вагалински и подчерта, че е изключително впечатлен от видяното.

“Държавата е помагала, ще продължава да помага и подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ. Има отпуснати 300 000 лв. за този проект”, каза Найден Тодоров пред медиите.

За преместването на статуята от мястото, където е намерена – Големия канал до музея в Петрич, проф. Людмил Вагалински заяви,че са били готови още в петък, но той отложил премесването, за да не се стигне до някаква повреда и  очакват реставратори и реконструктури да се произнесат, за да се избере най-добрият начин.

“До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна. Хората също така напират да го видят. Сърдят се, че ние сме затворили. Опасно е! Няма инфраструктура и това показва колко сме закъснели и не сме се справили. Закъснели на фона на интереса, който е неистов и това е най-важното, което ще изиграе роля. Статуята ни посочва сериозен проблем! Интересът изиграва натиск!”, допълни археологът.

След Хераклея Синтика министър Тодоров посети и Историческия музей в град Петрич. Музеят осъществява дейностите, свързани с опазване на Хераклея Синтика, която през 2020 г. е предоставена за управление на Община Петрич за срок от 10 години. Министър Тодоров разговаря с  Кирил Танушев – зам.-кмет на Община Петрич в направление „Електронно управление, дигитализация и иновации“, инж. Катя Стоянова, директор на дирекция „Културно наследство и туризъм“ в Община Петрич (ръководител на проекта по реставрация на античния град) и депутатът от район Благоевград Костадин Стойков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular