На Великден в Банско се изпълнява древната игра “ломада”. В нея участват само мъже. Всеки от тях избира плосък камък, наречен плюсчия, хвърля го, а целта е да достигне колкото е възможно по-близо до забито в земята колче, като също така измести от терена камъка на противника. Преди години играта се е изпълнявала на няколко места в страната, но днес единствено в Банско са запазили традицията жива.

Легендата разказва, че играта “ломада” е измислена от римските войници, които трябвало да охраняват тялото на Исус Христос.

“За да не го откраднат и да кажат после, че е възкръснал, те поставят тези постове и за да не заспят самите войници започват да играят тази игра ломада, наречена “божествена игра”, обясни Александър Чакъров пред БНТ.

В Банско ломада се играе от 1910 г., след като Митър Калайджиев я е показал на свои съграждани. Все още мъжете от рода му продължават да се състезават и хвърлят камъни на Великден.

“Някъде от Силистренско е бил и е видял тази игра и я е пренесъл тук. Искам да поддържам традицията, която е донесена от прадядо ми. Това е най-важното за мен”, заяви Костадин Калайджиев.