УНИЦЕФ представя днес първото по рода си за страната ни изследване за насилието над деца. Изследването е дело на международен изследователски институт в партньорство с агенция „Естат“. Решаването на проблемите започва със събирането на достоверни данни, а данните се събират много трудно, особено когато говорим за комплексен проблем като насилието, коментира пред БНР Ивайло Спасов, директор „Комуникации за социална промяна“ в УНИЦЕФ – България. Макар медиите често да говорят за този проблем, в обществото ни темата „насилие“ остава табу, смята Спасов.

Изследването показва, че всяко второ дете в България до 18-годишна възраст, или 47% от децата са преживели форма на насилие. „Най-притеснителният процент са тези 13%, които са изживели множествени форми на насилие – физическо, психическо, сексуално насилие“, отбеляза Ивайло Спасов в предаването „Преди всички“.

Децата, станали жертва на насилие, имат пет пъти по-ниски нива на благосъстояние от останалите, допълни той. Възрастни, които по-рано през живота си са били обект на насилие, са по-склонни в настоящия си живот също да прилагат такова към своите деца, потвърждава проучването. „В повечето случаи се повтаря омагьосаният кръг.“

38,3% от децата в България стават жертва на насилие в училище, изтъкна Ивайло Спасов. Следва насилието в общността – 37%, и у дома, където неговият дял е 30%.

Децата, които са свидетели на насилие, са и жертви на насилие – в психологически и законодателен смисъл, посочи още Спасов.

Ведомствата трябва да събират системно данни, категоричен е Ивайло Спасов.

Макар картината да е тъжна, а данните – тревожни, ситуацията не е безнадеждна, обобщи той, като изтъкна, че в обществото има чувствителност по темата, която трябва да се надгради./БНР