Употребявани автомобили: Kia Cee’d

Kia атакува компактния клас с разточителната гаранция на разработения в Рюселсхайм и произвеждан в Словакия модел Cee’d.

Още с представянето си Kia Cee’d изненада с цялостния си комплекс от качества. Освен това марката бе първата, която предложи седем години гаранция или 150 000 км за механиката и пет години за целия автомобил. През 2010 г. последната също бе увеличена до седем години. От това полза имат и купувачите на употребявани Kia Cee’d, много от които продължават да ползват гаранцията.

 

Двигател:

 

Първото поколение, произвеждано от 2007 до 2012 г., се предлага с надеждни четирицилиндрови бензинови двигатели от „домашната кухня” с работен обем от 1,4, 1,6 и два литра и мощност от 109 до 143 к.с. Оборудваните още от самото начало с филтър за твърди частици дизелови двигатели покриват същия диапазон на мощност. Моделите с абревиатурата ISG са екипирани със старт-стоп система. Дизелът със 115 к.с. и двата по-мощни бензинови агрегата се предлагат с четиристепенен автоматик с преобразувател на въртящия момент.

 

Каросерия:

 

Половин година след пазарното представяне на хечбека се появяват комбито, носещо името Sporty Wagon, и версията с две врати Kia Pro_Cee’d, която не се предлага с базовите мотори. Багажното пространство на хечбек модела се придържа към средното за класа, а отварящата се с част от покрива задна врата на комбито открива удобно щедро оразмереното товарно пространство.

 

Изработка:

 

Интериорът е добре организиран, макар че материалите не са от най-високо качество. При автомобилите от първите години на производство има проблеми с качеството на лаковото покритие.

Безопасност:

 

Шестте въздушни възглавници и ESP се предлагат серийно. Спирачките са издръжливи, но ръчната често задържа неравномерно. В теста на Euro NCAP Kia Cee’d получава пет звезди за защитата на пътниците в купето.

 

Ходова част:

 

Независимо окачване на четирите колела, включващо многозвенно задно, не се среща често в компактния клас. В завоите Kia има склонност към недозавиване, но се контролира лесно. За сметка на това кормилното управление е безчувствено и не осигурява достатъчно обратна връзка. Комфортът на окачването е на приемливо ниво.

 

Кой двигател ви препоръчваме

 

И двата бензинови мотора, с 1,4- и 1,6-литров работен обем, са непретенциозни, но и неособено динамични. 1,6-литровият дизел със 115 к.с. и 260 Нм подхожда на Kia Cee’d и особено на комбито.

 

Кой тип каросерия да изберете

 

За семейни нужди е добре да се обърнете към комбито. Ако пък мястото няма особено значение, купето Kia Pro_Cee’d също е подходящо.

 

От коя година да е моделът

 

Гаранцията на моделите от средата на 2008 година насам още не е изтекла – стига пробегът да не е надхвърлил 150 000 км.

 

Кое ниво на оборудване е подходящо

 

До 2009 година климатичната инсталация се предлага от нивото EX, след това за нивото Spirit. Все пак и по-бедно оборудваните версии могат да получат пакети, които да включат екстри от по-високите нива.

 

 

Колко е надежден

 

Според специалистите на Dekra въпреки че Kia Cee’d e конструктивно идентичен с Hyundai i30, на практика се представя по-зле от него. Това обаче не променя факта за неговия успех – Cee’d е най-продаваният модел на Kia в Европа. Основните проблеми са в износването на втулките на стабилизаторите и повреди в регулирането на фаровете./ams.gb