Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна със своя протест в ефир срещу войната на Русия в Украйна, потвърди, че е избягала от домашен арест по обвинения в разпространение на фалшиви новини, предаде Ройтерс.
“Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да се съобразява със собствените си закони, аз отказвам да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември 2022 г., и се освобождавам от нея”, заяви Овсянникова в Телеграм.
Нейният адвокат каза, че тя трябвало да се яви на 5 октомври сутринта пред съд в Москва, но следователите не са могли да установят нейното местонахождение.
Журналистката беше поставена под двумесечен домашен арест през август заради протест през юли, когато тя застана на брега на реката срещу Кремъл и издигна плакат, на който бе написано, че руският президент Владимир Путин е убиец, а неговите войници са фашисти. Ако бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили, Овсянникова може да получи присъда до 10 години затвор.
Нейният домашен арест трябваше да продължи до 9 октомври, но държавната телевизия Ар Ти съобщи в събота, че тя е избягала с 11-годишната си дъщеря и не е известно къде се намира. В понеделник името й фигурираше в онлайн списъка на министерството на вътрешните работи с издирвани лица, придружено от снимка.