Професионална лесотехническа гимназия “Никола Вапцаров“-Банско e избрана за училище посланик на Европейския парламент. Бюрото на Европейския парламент в България тази година реши новите училища посланици да бъдат от различни краища на страната. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на 4 профилирани гимназии, 4 средни училища и 2 професионални гимназии. Една от двете професионални гимназии в списъка на новоизбраните е именно ПЛГ в Банско.

“За нас е чест да бъдем част от голямото семейство на училищата посланици. Още по-голяма е радостта ни, че именно нашето училище е от 10-те избрани тази година. Това ни мотивира още по-усърдно да работим ние, учителите – старши посланици – Ангелина Воденичарова и Елена Хаджипопова, и учениците – младши посланици от клуб „Европа“, сформиран след одобрената ни кандидатура. Заедно с всички колеги, не само избраните старши посланици, ще се стремим към повишаване на гражданската активност на младите хора, да се променят нагласите им, да могат да работят с местните общности, да се разширява кръгозорът им и да се увеличи стремежът към участие в диалог по европейски теми, което ще бъде полезно и интересно както за учениците, така и за цялата общественост, която следи дейността на ПЛТГ “Никола Вапцаров“ – Банско”, коментираха от учебното заведение.
Учениците са мотивирани и въпреки обучението в електронна среда се стараят да покажат своите идеи и да ги реализират от разстояние. Към настоящия момент младшите ни посланици подготвят логото на клуба, което ще бъде отличителен и показен знак за принадлежност. Наред с това няма да пропуснем да отбележим европейските и световни дни, ще се включим в дейности, свързани с местното самоуправление, екоинициативи и други.
Вече шеста година Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да е обект на силен интерес сред учебните заведения в България. През учебната 2021/2022 година в нея ще се включат нови 10 училища от страната. Целта на инициативата е да се подобри осведомеността сред учещите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес, да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции.