Ученици от ПГ Христо Ботев в Дупница се завърнаха от похода по стъпките на Ботев

Ученици  от ПГ Христо Ботев взеха участие в похода до връх Околчица, който традиционно се организира всяка година от Областна администрация Враца от 27 май до 2 юни.

Децата бяха придружени от директора на училището Мария Гиздова, Юлия Портарска – учител по английски език, Димитрина Зарева – учител по история и г-н Зарев – дългогодишен доброволец към ПСС. Походът се провежда от 1946 година и е 75 – ти подред, тъй като през 2020 и 2021 г. беше отложен заради ковид пандемията.

Участието на дупнишките ученици е благодарение на подкрепата на Община Дупница, която осигурява автобуса и поема разходите за транспорт. В помощ на походниците е бил г-н Марин Михалков, който напълно безвъзмездно е оказвал логистична подкрепа по време на цялото пътуване.

„Тази година беше много трудно – споделиха учителите – защото почти през цялото време валя проливен дъжд. Особено втория и петия ден, които са с много дълги преходи. Условията бяха тежки, падахме и  се пързаляхме заради калта, докато се изкачвахме, но нито едно от децата не се оплака. Завивахме краката си с найлони и тогава обувахме обувките си, за да запазим поне малко краката си сухи. Децата изтърпяха всички неудобства и продължаваха по пътя към върха, без да загубят дух.”

Тази година в похода са се включили 44 ученически групи от 16 области в страната, както и групи от туристически съюзи и групи ветерани. Общият брой на участниците е бил около 1500 души. Маршрутът, който е с дължина 120 км,  започва от Козлодуй , като автобусите с палатките и багажа пътуват по шосето, а участниците в похода минават по Ботевите пътеки. Всяка вечер се правят лагери и се организират различни мероприятия. Първата вечер започва с официално откриване в т.нар. Ботев лагер, с песни, танци и прекрасна тържествена заря. Мястото е в непосредствена близост до кораба Радецки и до него се прави възстановка на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. В образа на Ботев влиза учителят Филип Филипов.

Във всяко населено място по пътя на похода има организирани тържества и състезателни игри. Учениците от дупнишката гимназия са спечелили второ място в ученическите игри и трето място за екология, заради това, че са почиствали винаги много добре мястото, на което са лагерували.

„За децата беше много полезно и това, че научиха интересни факти за живота на Ботев – разказа г-жа Портарска. Уредничката на Историческия музей – Враца изнасяше беседи на по-важните места по пътя, като Милин камък и местността Вола например. За децата беше новост това, че Ботев всъщност е загинал на 1-ви, а не на 2-ри юни. Информацията, която получиха по време на тези беседи ги развълнува и им даде още повече хъс да покорят върха по стъпките на героя, чието име носи нашето училище.”

От учебното заведение благодариха на дупнишките фирми, които са им подсигурили вода, хранителни продукти, материали, необходими за изграждането на лагерите. Благодарение на г-н Михалков са осигурени и палатките. А децата с нетърпение чакат следващата година, за да се отправят отново към Околчица и да почетат своя патрон.