Ученици от Разлог се разходиха из кулоарите на парламента

Незабравимо преживяване за ученици от СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог. Младшите посланици на Европейския парламент имаха възможността да се запознаят с принципите на парламентаризма.

Те посетиха Народното събрание на Република България по инициатива на своите ръководители – С. Крънчева и Л. Джолева, в деня, в който там се проведе срещата на лидерите на политическите партии, на която окончателно стана ясно, че отиваме на предсрочни парламентарни избори. Учениците бяха приети на работна среща лично от заместник- председателя на 48 Народно събрание госпожа Н. Самарджиева, представител от Първи МИР в Парламента и възпитаник на училището.

Своето посещение учениците започнаха с обиколка на сградата и разглеждане на експозицията, представяща историята на парламентаризма у нас. Те имаха възможността да видят Търновската конституция, последвалите други конституции, председателите на всяко народно събрание, както и на Великото.

Обиколката продължи с наблюдение от балкона на част от пленарното заседание. Учениците бяха приветствани лично от зам.-председателя г-н Р. Желязков. След като се запознаха с парламентарната процедура и научиха какво е реплика и дуплика, учениците проведоха разговор с група депутати от най-малката парламентарно представена група. В дискусията те обсъдиха актуалните проблеми пред България – за и против приемането на еврото, влизането в Шенген, енергийните възможности пред България и предстоящите преговори с европартньорите за предоговаряне на енергийния план.

В дискусията бяха обсъдени и предимствата на българската образователна система, като предстои учениците сами да подготвят проектозакон, в който да изложат вижданията си за образованието. Младшите посланици се запознаха с професионалисти от различни сфери – на спорта, на правото, на финансите, както и на енергетиката. Лично бяха поздравени от г-н Ст. Янев, който ги призова да ценят държавата и принципите на демокрацията, като изрази надежда, че те ще бъдат следващите държавници на България.

По време на своето посещение възпитаниците на СУ „Бр. Каназиреви“ се докоснаха и до професията на журналистите и операторите, които отразяваха работата на народните представители.