Учители от цяла Румъния протестират в Букурещ

Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Ботошани и други части на страната протестираха пред Министерския съвет на площад “Виктория” в Букурещ.

Те озвучиха сградата със свирки, вувузели и сирени и развяваха плакати с надпис “Необразован народ – маса за манипулация”, “Това не е нашият Чука”, “Предпочитам да преподавам, но правителството не ни оставя”, “Инвестирайки в образование, инвестирате в бъдещето на Румъния”, “Румъния – страна на ЕС. Къде е образованието”, “Образованието е най-силното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света”.

12-годишно момче беше най-малкият участник в днешната демонстрация, която започна в 11 и ще завърши в 16:00 пред президентския дворец Котрочени. Детето държеше табела с надпис “Искам образована Румъния”. То придружава майка си, която е учителка от Харгица.

Недоволни учители от Арад развяваха огромен национален флаг с дупка по средата и надпис “Правителството трябва да е в служба на народа. Ненамиране на решение на кризата е равно на оставка. Долу крадците. Долу грабежа”. Представители на Федерацията на свободните синдикати в образованието скандираха “Без нас никой от вас не струва”. Имаше и хора, които дрънкаха с чанове, “за да прогонят злите сили”, както те самите се изразиха.

В протеста със специална инсталация се включи и Мадалина Форцу, която преподава рисуване и религия в училището “Михай Еминеску” в Бърлад.

“Нашето достойнство, достойнството на интелектуалците е на кръста. Нашите управляващи ни докараха дотук. И не ни разбират правилно. Не искаме пари. Карти, пари по банкови сметки, чипове… Ако живееш в провинцията, на село, къде ще отидеш с тази карта, за да си купиш сирене. Няма банки и устройства на върха на планината, нали?”, коментира за БТА Мадалина Форцу. Друг демонстрант държеше кръст с некролог с надпис “Проект Образована Румъния (14.07.2021 – 22.05.2023).

Сорин Булгару от гимназия “Матиас Хамер” в Анина, Караш Северин показа бележа със заплатата, която получава за 30 години стаж в системата – 4982 леи (1992 лв). “Днес сме тук, за да настояваме за достойнство, за уважение, достатъчно ни унижиха. Ако не бъдем чути, ще продължим да стачкуваме”, сподели той за БТА.

“Ще си даря заплатата на правителството. Ние не молим правителството за подаяние. Ние сме тези, от които се страхувате, защото мислим”, коментира негова колежка.

Едуард Гросу, учител по компютърни науки от Констанца сподели, че е учител от 2019 г., а заплатата му е 2500 леи (1000 лв).

Днешният протест е подкрепен и от родители и ученици, както и от служители, които са част от непедагогическия персонал. Очаква се в демонстрацията да се включат общо 20 000 души. Заради мащабната акция движението на много места в града е силно затруднено или блокирано.

Протестът беше предшестван от напрежение между синдикати и управляващи. Повод за това стана съобщение на кабинета, че в 12 ч. в Министерския съвет ще се проведе среща на премиера Николае Чука с представтиели на синдикатите от образованието.

“Не съм получавал подобна покана. Нямам такава информация. Нито аз, нито колегите ми. Нито една от трите федерации не е получила такава покана”, заяви председателят на Федерацията на синдикатите в образованието “Спиру Харет” Мариус Нистор.

В понеделник правитлеството излезе с ново предложение за учителите -да им преведе две вноски, 2000 леи (800 лв.) през юни и 2000 леи (800 лв.) през октомври

Управляващите уточниха, че тези пари ще се отпускат всяка година до 2027. За непедагогическия персонал предложените бонуси са съответно 500 леи (200 лв.) през юни и 1000 леи (400 лв.) през октомври. /БТА