Monday, July 15, 2024
HomeРегионБанскоУчител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Учител по народно пеене с банска песен на „Пирин фолк“

Преподавателката по народно пеене към НЧ “Никола Вапцаров” в Банско Нели Михайлова спечели най-високата оценка в селекцията на участниците за тазгодишното издание на фестивала „Пирин Фолк“. Това е първото участие на изпълнител от Банско в конкурса за песен на македонска фолклорна основа в Сандански. Нели Михайлова ще се представи с автентична банска песен, с която ще се надпява с останалите 11 претенденти за високата оценка на журито и признанието на публиката. Отдавна искала да го направи, а сега децата я нахъсали още повече.

Песента, с която участва – „Пусни я, лельо Тодорка“, за първи път я чула от изпълнител от град Банско, аранжиментът е на Димитър Стефанов.

Нели е от град Долни Дъбник, Плевенско, но любовта я довела в Банско. Срещнали се със съпруга й, който е гайдар, докато учели в Пловдив. Много й харесва Банско с историята и традициите, била очарована от акапелното двугласно пеене.

„Преподаването за мен е много важно, аз уча от децата и те от мен, уча ги на автентинтичните бански песни. Участваме в много фестивали, имаме много награди, но най-ценното е обичта на децата от група „Банска младост“, категорична е Нели./БНР

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular