Факт! Имунизираха 92-годишен дядо в петричкото село Самуилово

  • Премиерът: Мобилни екипи за ваксинация срещу Ковид тръгнахапо малките и труднодостъпни села

  • Зелените коридори ще останат, докато има желаещи, увери Бойко Борисов

 

92-годишен дядо е най-възрастният жител на Самуилово, който се ваксинира срещу Ковид-19. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който пристигна в петричкото село, за да провери как  тече имунизацията в малките населени места. Придружиха го министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. „Създадена е организация за имунизация в малките и труднодостъпните места. Мобилен екип има вече в с. Самуилово. От сутринта в понеделник медици от Центъра за спешна медицинска помощ в София поставят ваксини на всички желаещи в селото. Интересът е голям. Обещали сме, че ваксини ще има за всички“, заяви министър-председателят.

Министър Ангелов посочи, че навсякъде в страната е създадена логистика за навременното доставяне на необходимите количества ваксини срещу коронавирусната инфекция. Мобилните екипи за ваксинация в труднодостъпните региони вече работят. „Те ще бъдат на разположение на Министерството на здравеопазването, което ще се координира с Националното сдружение на общините и с кметовете в кои населени места да се изпращат екипи. Приоритетно това ще бъдат регионите, в които достъпът на населението до общопрактикуващ лекар е затруднен“. Регионалните здравни инспекции ще разчитат на органите на МВР при доставката на ваксини до кабинетите на личните лекари в отдалечените населени места“, уточни Ангелов.

Министър-председателят добави, че т.нар. “зелени коридори” за желаещите да се имунизират трябва да останат, докато има желаещи. По думите му са поръчани 18 млн. дози от най-добрите ваксини. „Само в понеделник сме разпръснали из страната 88 хил. дози от ваксините. Колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще се върнем към нормалния начин на живот. Затова ние ще осигурим ваксини за всички желаещи. Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната и интересът на хората да се ваксинират е изключително голям. Благодаря на всички лекари и медицински екипи, с чиято помощ няма да позволим на Ковид вълната да се вдига повече.

Всички ваксини, които се поставят в България, са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа и са издържали тест, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, допълни Борисов.

„Хората наистина проявиха зрялост и са абсолютно мотивирани да се ваксинират. Трябва да се ваксинираме, за да прекършим гръбнака на тази пандемия – да се движим свободно, да работим, да се радваме на децата и внуците си”, отбеляза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Според него в Западна Европа няма дебат коя ваксина е по-добра и предпочитана. По думите му щом ваксината е одобрена, означава, че е добра и ефикасна, както и с безопасен профил. В България съществуват 4 млн. души, които не са защитени, пресметна проф. Мутафчийски.