Предлагането на фалшиви COVID сертификати в Белгия се увеличава и цената на подправен документ е от 200 до 400 евро.
Уточнява се, че измамниците търсят клиенти онлайн, най-често в социалните мрежи. Допълва се, че е много вероятно хората, решили да си купят такъв сертификат, да бъдат измамени и да не получат QR код. Онези, които получат сертификат, най-често се сдобиват с копие на действащ чужд код на ваксиниран гражданин.
Измамата може да се установи при сканиране на подправения сертификат и сверяване с данните от документ за самоличност. Медиите отбелязват, че засега законодателството не дава право на служителите в заведенията да проверяват личните карти на клиентите, а от тази седмица показването на сертификат става задължително в Брюксел при посещение на ресторанти, барове, кафенета, спортни зали, кина, театри и изложби.
Белгийските власти въведоха изискване сертификатите да се проверяват от обучени служители на заведенията, а при установяване на нередност се изисква да бъде повикана полиция. Употребата на фалшив документ в Белгия се наказва със затвор до 10 години, но в случая със сертификатите ще бъдат налагани глоби по 750 евро за нарушителя, уточняват медиите. Предвидените глоби за нарушения на служителите по проверка на сертификатите са до 2500 евро./БТА