Фестивалът „Мир на Балканите“ разтърси Дупница с фолклорни ритми на 6 държави

В Дупница започна Югозападният международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“. Водосвет за здраве на танцьорите, жителите на общината и гостите отслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски и свещениците Костадин Бошняков и Петър Очков, които отправиха и молитва за мир в света.

„С радост и гордост можем да кажем, че нашият фестивал „Мир на Балканите“ стана най-големият културен символ на град Дупница, който разви не само трансгранична културна комуникация между нашата страна и съседните държави, но прокара и трансгранични коридори в почти цяла Югозападна България“, посочиха водещите. Организаторите подчертаха още, че „Мир на Балканите“ е допринесъл за международното културно сътрудничество.

Фестивалът бе открит от кмета на общината Методи Чимев. Той подчерта, че благодарение на „Мир на Балканите“ градът Дупница за 22 – ра поредна година е център на фолклорното танцово изкуство. Посочен бе и приносът на хореографите Воин и Галя Войнови за провеждането на първия и единствен по рода си международен фестивал, определен като фолклорно богатство за града.

„Фестивалът е признат не само от Министерството на културата, но е и част от Световната организация за нематериално изкуство ЮНЕСКО“, припомни кметът.
Както писахме, изявите ще продължат до 4 юни. Участници са български и фолклорни танцови формации от Сърбия, Черна гора, Молдова, Казахстан и Мароко.

Юлияна КОЛЧАКОВА