Талантливата Калина вае восъчни свещи и сапуни, предлага уникални подаръчни предложения за Коледа

Това е символичен начин да пожелаеш на някого здрава и плодородна нова година, убедено е семейството на Бат Влад

Владимир Владимиров е един от най-известните фотографи в Дупница. Негови снимки са запечатали уникални места, природни забележителности, личности и големи събития в града. Цялото си свободно време през последните 10 години е посветил на създаването и разрастването на семеен пчелин „Калина”. С много любов, труд и упоритост е създал собствена марка, под която предлага мед с уникални вкусови качества и различни пчелни продукти. Цялото семейство активно участва в разгадаването на древната магия на пчеларството. Дъщерята на Бат Влад, както го нарича целият град, е професионална балерина. Тя е завършила Националното училище по танцово изкуство и Музикалната академия „Панчо Владигеров” в София. Синът му Иво пък е завършил Националната спортна академия. Съпругата му Мая е една от най-обичаните преподавателки в училище „Неофит Рилски”. На практика талантливото семейство Владимирови се грижи за над 30 работливи пчелни семейства и всички заедно ни представят едни неповторими по вкус и качества продукти. Конкретният повод да ви срещнем с тях е бизнес идеята на Калина, която малко преди празниците е подготвила малки подаръчни предложения, които включват бурканче с мед, домашно приготвена празнична восъчна свещ, ръчно изработен сапун и чай от листа от смокиня. „Това е символичен начин да пожелаеш на някого здрава и плодородна нова година”, убедена е Калина.

– Здравейте, семейство Владимирови, какво може да накара един професионален фотограф и една професионална балерина да се занимават с отглеждането на пчели и производство на мед и пчелни продукти?

– В.Владимиров – Определено това е любовта. Любовта към животните, към природата, любовта към всичко истинско е естествено. Пчелите са част от нея и от нашия живот, тъй че не беше трудно да го започнем. Трудно е да успяваме, да продължаваме, защото в днешно време, както се казва, „лесно нема”.

–  От колко време се занимавате с тази дейност?

– В.Вл. – Тази година станаха точно 10 г. и отбелязваме един вид малък юбилей. Любовта обаче към пчелите датира от много време преди това. Помагал съм на възрастни мои роднини, които са се занимавали с пчеларство, и явно сега дойде време и ние да го правим. Като наистина комерсиалното отива на заден план. Важното е да ги има пчелите и миналата година, която беше една от най-лошите в страната за пчеларството заради хилядите загинали пчелни семейства, в нашия пчелин нямаше нито една загуба. Тази година е рано да кажем, ще видим на пролетта какво ще се случи. Тъй че грижата към пчелите е основното.

– Къде се намира вашият пчелин?

– В.Вл. – В момента е в околностите на село Блатино. Близо до гората и до една река. Разкошно място и за пчелите, и за хората, обичащи природата.

– С колко кошера разполага вашият пчелин?

– В последните няколко години поддържаме около 30-35 семейства, което като за хора, занимаващи се и с друга дейност, е и трудно, и достатъчно.

– Какво време ви отнема грижата за тези 35 пчелни семейства?

– Въпросът ви е неточно зададен, защото е все едно да ви попитам колко време отнема грижата за едно дете. Както за него са необходими 24 часа, по същия начин е и при пчелите. Аз ги приемам като мои деца. След като си поел грижата за някое живо същество, трябва да си изцяло отдаден.

– К.Владимирова – Компромиси не се правят, защото идва зимата и всичко си проличава, колко и как си се грижил за тях.

– В.Вл. – В днешното време на природни катаклизми, на тотална смяна на сезоните, пчелите са едни от най-уязвимите същества на планетата. При нормално време, ако се върнем 20-30 години назад във времето, към днешната дата трябваше да има сняг до пояс. А сега навън припича слънце. Пчелите са от милиони години преди нас на тази планета и все още трудно се приспособяват към новите положения в климата.

– Това ли според вас е една от причините все по-често да се наблюдава т.нар. синдром на празния кошер?

– Вл.Вл. Аз съм убеден, че това не е една от причините, а от основните причини. Нормалният цикъл в развитието на пчелното семейство е такъв, че в средата на август месец пашата приключва. И неслучайно на 1 август започва началото на пчеларската година. Тогава започват грижи по есенни подготовки, зазимявания и т.н. Но уточнявам, че това е било в годините назад. Сега вече с тази дълга и топла есен това зазимяване е едно разтегливо понятие, че аз даже не го и използвам. Казвам до август месец, защото преди това голямата суша и липсата на влага приключват всякакъв медосбор. Пчелите едвам успяват да си намират нещичко, колкото да поддържат собствения си жизнен цикъл. Пчеларят е длъжен да им осигури най-малкото храна и подходящо жилище. В нашите ширини се казва пчелар, на руски е пчеловод, но мисля, че английският термин beekeeper отговаря най-точно на дейността на човека, който се грижи за пчелите.

– Защо пчелите са толкова важни? Казват, че ако пчелите изчезнат, с тях ще изчезне и човечеството. Така ли е според вас?

Вл.Вл. – Дали е така, аз не мога да кажа, защото не искам да присъствам в такова време, за да видя дали е истина. Но според мен, ако не за 4 г., както е казал Айнщайн, поне за 10 г. това ще се случи. Ако попиташ 100 човека, то 95 от тях свързват пчелата с мед. А медът на практика е най-евтиният продукт, който произвежда пчелата. Това, което не се вижда, е опрашването на милиардите дървета и растения и това е най-големият им принос към планетата. Другите продукти, които се произвеждат – восък, прополис, самият кошерен въздух, са в пъти по-скъпи от меда, но трябват години напред, за да се оценят тези неща.

– Какви пчелни продукти произвежда вашият пчелин?

Вл.Вл. – Медът ни е основен продукт. Наши близки и познати, които години наред си купуват мед от нашия пчелин, знаят какво взимат и знаят какво да очакват. Други, които тепърва опитват, ни казват – ама вашият мед е много хубав. Обикновено им отговарям, че е хубав не защото ние го правим, а защото пчелите го правят такъв. В случая – това е формулата на успеха.

– Има ли нелоялна конкуренция във вашия бранш?

– Вл.Вл.– Нелоялна конкуренция не е точен термин. Имаме по-скоро нелоялни към пчелите си хора. Подчертавам хора, а не пчелари, защото когато поставиш на първо място финансовото оцеляване, нещата отиват в едно друго измерение. При нас на първо място са пчелите. Имало е години, в които финансово сме били на пълна загуба, но фактът, че нашите семейства са оцелели, ни дава повод за радост и това, че сме на прав път.

– Дайте съвет по какво се познава хубавият мед? Как един лаик може да разпознае хубавия и вкусен мед, нареден на рафта в магазина? Има ли белези, по които може да се направи правилен избор?

Вл.Вл. – Има начини, част от тях са народни и други не толкова народни. Истинските два начина да се познае един мед са – анализ в лицензирана лаборатория, което е невъзможно за купувачите, и другият, който е най-сигурен, е да купуваш мед от някой познат производител на мед.

К.Вл. – Това е много интересен въпрос и хората много обичат да го задават. И за мен също е много интересен, защото аз съм свикнала да ям само домашен мед и никога не съм си купувала. Този, който съм яла от магазина, не ми е харесвал. Всеки един обаче е чувал, че истинският мед трябва да кристализира и че това е естественото му състояние, когато е минало определено време. Това може да се каже, че е някакъв добър знак, защото ако той не кристализира, значи, че може да е разреден. Други хора твърдят, че качеството може да се провери при разтопяване на меда и начина, по който той реагира. Ако бързо се разтвори, се предполага, че в него има захари, глюкоза или други примеси, а ако се запази консистенцията и продължава да стои стегнат и гъст, значи е добър. Другият съвет е чисто пазарен. Няма как да си купиш от даден магазин един голям буркан мед, а цената му да е фрапиращо по-ниска. Цена от 7-8 лв. за 1 килограм е твърде съмнителна и нереална. Това те навежда на мисълта, че вътре има и нещо друго, различно от мед. Няма как голямо количество да се продава на такава цена, та дори и да се изкупува на едро. Нашият съвет към хората е, ако наистина решат да получат истински мед за парите, които дават, е да се обърнат към познати производители, приятели от градовете, в който живеят и отглеждат пчели.

– Отбелязвате ли тенденция за връщане към традиционните български продукти?

К.Вл. – Да, хората търсят доста!

Вл.Вл. – Има. Трудно е, защото истинските неща са по-скъпи, но определено вече хората се ориентират към тях. Знаят какво търсят и какво искат. Предпочитат да купят по-малко като количество за парите, които са приготвили, но да знаят, че взетото е това, което те искат и е истинско.

– Кои са полезните свойства на меда, които можете да изтъкнете и сега, когато е времето на настинките и вирусите, вкл. и коронавирус, медът може ли и по какъв начин може да ни предпази?

– Вл.Вл. – Медът съществува много преди този вирус. Той е известен с това, че е единствената хранителна стока, която няма срок на годност, въпреки че по днешните директиви и изисквания давността му е някъде около 2 г. Фактът, че и в египетските пирамиди, и в тибетски пещери са намирани съдинки с мед на хиляди години с непроменени вкусови качества, говори за неговите свойства. Медът е богат на захари, фруктози, всякакви антисептични вещества и това го прави уникален. Много рядко, особено в нашия край, може да се добие монофлорен мед, което ще рече мед само една култура – напр. само от акация, само липа, защото сезоните са малко размити и се застъпват. По Българския държавен стандарт зависи от полените в един мед, достатъчни са 30-40%, за да се кажа, че медът е липов, приблизително 30% са за акацията, докато за лавандулата и други подобни култури този процент слиза до 10%. Това го прави уникален, защото ако 10% са от лавандула, в другите 90% влизат и магарешкият бодил, и акацията, и всичко онова, което е цъфтяло в горите и поляните във времето на работата на пчелите. Това го прави неповторим. Така всяка година медът ни е различен. Питат ме – ти кой харесваш най-много и от кой ядеш? Обикновено отговарям, че ям от всички, защото те наистина са разнообразни.

К.Вл. – Понеже попитахте за свойствата, аз като активно тренираща балет и други спортове мога да кажа, че едно от неговите свойства е възможността да осигурява голямо количество енергия. Всеки, който тренира, може да оцени тези свойства преди и след тренировка. Медът дава много здравословна енергия. Също така има и уникални антибактериални действия, вкл. и повишаване на имунната система. Сега, особено през зимата, е много полезно да се яде мед. В комбинация с джинджифил и лимони в този сезон се получава перфектна комбинация.

– Калина, семейният пчелин е кръстен на теб. Как приемаш тази отговорност?

К.Вл. – В началото ми беше странно да свикна с тази мисъл. Баща ми сам реши така и просто ме уведоми за избора си, но сега вече свикнах. Приемам го като мисия да разказвам на всички мои близки и познати нещата за меда такива, каквито са „от кухнята”, да им разяснявам полезните свойства, защото много хора не са добре запознати. Обичам в подробности да разказвам за меда и неговите свойства.

Вл.Вл. – В цялата тази работа около пчелите освен интересните неща има и доста хамалогия. Един кошер може да тежи и 200-300 кг в активния период с магазините, с меда и с пчелите. Така че основната работа по отглеждане, местене и носене я вършим аз и синът ми, който изключително много ми помага, а Калина е по-скоро маркетингов представител и стимул за новите тенденции.

– Всъщност една маркетингова идея ни доведе във вашия дом. Подготвили сте подаръчни комплекти, които са изработени с много желание и вкус. Какво е предложението на семеен пчелин „Калина” за предстоящите коледни празници?

– К.Вл. – Моята идея беше да направим продукт, който е изцяло готов да се подари, без да се замисля човек. Вътре има дори и картичка. Също така исках да бъде комбинация от най-хубавите неща, които ние предлагаме, защото освен мед имаме пчелен прашец и прополис. Започнахме да правим и домашен сапун от пчелните продукти. Искахме в красива опаковка да представим няколко неща от нашите продукти. Наскоро в интернет попаднах на идеята запечатване с печат от восък. Вътре има чай от смокиня и сапунчета, направени от восък, мед, кокосово масло, зехтин, различни натурални масла, аромати с портокал или канела, които стоят чудесно в комбинация с меда, както и други тайни съставки.

– Колко време ви отнема приготвянето на тези продукти?

К.Вл. – Ами сапунът е с доста сложен процес. Трудно е да се уцели така, че консистенцията да бъде перфектна и да има търговски вид. За да се направи, той задължително трябва да зрее поне две седмици, преди да започне да се ползва, за да се стегне най-добре по естествен начин. Чаят от смокиня е избран, защото има неповторим и ароматен вкус.

Вл.Вл. – Чаят от смокиня има много добри лечебни свойства, пък и носи една библейска асоциация с древността на меда. Пчелите са милиони години преди нас на тази планета, тъй че по-скоро ние имаме да учим за оцеляването от тях, отколкото те от нас, но това времето ще покаже.

– Задължителен ли е медът на празничната трапеза?

Вл.Вл. Естествено! По стара българска традиция на коледната трапеза освен всичко друго трябва да има и паничка с мед за плодородна и здрава година.
К.Вл. С тези наши подаръчни пакети искаме да отправим точно това послание – че изборът на такъв подарък е символичен начин да подариш на някого реално пожелание за здраве и успешна година.