Хаосът по летищата ще продължи цяло лято

“Луфтханза” отмени 3 100 полета

Хаосът по летищата в Европа и САЩ, свързан с чакането на дълги опашки по летищата и хиляди прекратени полети, ще продължи цяло лято и дори до Нова година. Тревожната прогноза дойде от главния изпълнителен директор на нискотарифната авиокомпания “Райънеър” (Ryanair) Майкъл О’Лиъри, а също и от германската авиокомпания “Луфтханза”. Най-общо причината за наблюдавания хаос е, че летищата нямат достатъчно служители. Голяма част от квалифицирания персонал е бил съкратен през 2020 с настъпването на пандемията от Covid-19 и през последните 2 години тези специалисти са навлезли в нови професиии и сега не искат да се връщат отново към авиацията. Част от работниците, които работят на летищата вече стачкуват и искат по-високи заплати от авиокомпаниите, заради галопиращата инфлация. “През цялото лято ще има проблеми, най-вече на лондонските летища “Хийтроу” и “Гетуик”. Най-зле ще бъде през уикендите, а през седмицата ще бъде по-добре”, заяви главният изпълнителен директор на “Райънеър” пред телевизия “Скай нюз”.
“Lufthansa” не очаква нормализиране на полетните операции преди следващата година. За съжаление, през лятото едва ли ще е възможно да се постигне краткосрочно подобрение”, заяви пред германския “Ди Велт” членът на борда на директорите на “Lufthansa”Детлеф Кайзер, цитиран от “Дойче Веле”.
“В момента единственото решение е да се намали броят на полетите. Това обаче не е самогермански проблем, а се отнася за целия свят”, каза още той.
През изминалия уикенд 25 процента от полетите на “Райънеър” са били забавени поради проблеми на службите за контрол на въздушното движение, а 15 процента – поради трудности в работата на летищата.

“Луфтханза” отмени 3 100 полета

Германската “Луфтхавза” обяви, че отменя общо 3 100 полета, след като вълна от коронавирусни инфекции доведе до недостиг на персонал, а оттам и до хаос при пътуванията в Европа в пиковия период на летните ваканции. Водещата германска авиокомпания обяви в петък, че ще отмени 2200 вътрешни и европейски маршрута през юли и август, в допълнение към други 900 анулирани полети по-рано този месец. Данните показват, че това е около 4% от капацитета на превозвача през този период.
Само на летище Берлин лидерът на пазара “Easyjet” намали програмата си за летните месеци с около 1000 полета.
Второто по големина летище на британската столица ще ограничи броя на полетите до 825 на ден през юли и до 850 през август. Това решение е взето поради рязкото увеличение на въздушния трафик, дни преди началото на лятото.
Летище “Схипхол” ще приема по около 70 000 пътници на ден, с по около 13 500 по-малко, отколкото авиокомпаниите са планирали да превозят.
С подобни проблеми се сблъскват и в САЩ, където също са отменени хиляди полети.

Уикенд на протестите

Изминалият уикенд бе съпътстван с протести. Част от кабинните екипажи на нискотарифния превозвач “Райънеър” (Ryanair) стачкуваха в събота в Белгия, Испания и Португалия по спор за възнагражденията и условията на труд, информира Ройтерс.
Синдикатите на кабинния персонал в Белгия, Испания и Португалия обявиха тридневна стачка в събота. За Испания се очаква екипажите да стачкуват отново на 30 юни и на 1-2 юли.

Как може да се реши проблемът поне в Германия?

Поне в Германия вече се вижда светлина в тунела за решаване на проблема. Германското правителство ще позволи на работници от чужбина да влязат в Германия, за да запълнят спешно работни места по летищата. Това съобщи министърът на труда Хубертус Хайл пред германския вестник “Билд ам зонтаг”, предаде “Дойче Веле”. Според информация от източници в правителствени кръгове броят на квалифицираните работници, които ще са нужни в Германия е четирицифрен. Говори се за около 2000 души, които да бъдат наети, включително от Турция. Те ще работят например в обработката на багаж по летищата./ mediapool.bg