Херо Мустафа се срещна с петокласници от Разлог – призьори на състезание по история

Ученици от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ се включиха в нестандартно състезание, организирано от Кан Академия – България. Кан Академия е организация, чиято цел е „да предостави висококачествено образование на всекиго и навсякъде, безвъзмездно“. Сайтът на академията, чиито ресурси са безплатни, е създаден през 2006 г. от Салман Кан – американец от бангладешки и индийски произход. Благодарение на ресурсите на Кан Академия учениците могат да придобият знания и умения с помощта на над 10 000 видео урока, различни статии и повече от 100 000 упражнения. Темите покриват различни сфери – математика, история, здраве и медицина, финанси, физика, химия, биология, астрономия, програмиране и компютърни науки. Българският е сред най-превежданите езици в Кан Академия към 2018 г. Зад инициативата в България стои сдружение “Образование без раници”.

Петокласниците Алекс Чилев, Мартин Мекушин и Мартин Лачинов участваха в състезанието по световна история. Условията на състезанието бяха всеки участник да прекара минимум 360 минути в учене на сайта и да напише или заснеме видео с кратък отзив за впечатленията си, състоящо се точно от 10 изречения. В периода 30.04. – 15.06.2021г. учениците покриха изискванията на организаторите на състезанието.

Резултатите им са следните: Мартин Лачинов – 1249 минути, от които 627 – за упражнения, Алекс Чилев – 437 минути, от които 59 – за упражнения, Мартин Мекушин – 405 минути, от които 53 – за упражнения. Те работиха под ръководството на преподавателя им по история и цивилизации д-р Катя Бранкова. В условията на обучение от разстояние в електронна среда момчетата отделиха от малкото си свободно време и отново седнаха пред компютрите. Обогатиха знанията си по история на стария свят чрез гледане на интересни видеа, четене на статии и решаване на тестове. Така те научиха нови неща и за други древни цивилизации, които не са включени в българската учебна програма по история и цивилизации за 5. клас.
Те спечелиха призовите три места сред 400 други участници в състезанието за 2021 г. Получиха много награди и присъстваха на среща с културното аташе на САЩ в България Брент ЛъРоса (бивш учител по история) и се запознаха с посланик Херо Мустафа. Срещата се проведе в посолството на САЩ в България.


След това победителите в състезанието се запознаха с организаторите и спонсорите му и посетиха офисите им. Цялото събитие е отразено от организаторите в тяхната фейсбук страница. Момчетата от Разложката гимназия са удовлетворени от постигнатото и са приятно впечатлени от подаръците, които получиха, също и от проведените срещи – разговори и с компютърни специалисти, работещи за реализацията на проекта на Кан Академия в България. Постигнатото за тях е предизвикателство да продължават в същата посока, обогатявайки знанията си не само по история, но и по английски език и компютърни технологии.
За пореден път учениците на Разложката гимназия показаха и доказаха, че са най-добрите.

Снимка: Станислав Георгиев, Khan Academy