Хореографът Дилиана Диканска: ПТС „Зора” се представи блестящо в Дубай

Танците на три етнографски области – Шоплука, Тракияи Северна България, показа Представителният танцов състав „Зора” към дупнишкото читалище „Зора 1858”на Международния фестивал „Дни на наследството”в Обединените арабски емирства (ОАЕ). „В Дубай представихме хора от Шопския край, тракийски и танци от Северна България, със съпровод на жива музика – гайда, акордеон и тъпан.

Моменти от участието на ПТС „Зора” в ОАЕ

Програмата ни беше много натоварена – всеки ден имахме по 3 – 4 участия от по 15 – 30 минути, и ни приеха много радушно. Бяхме в група с участници от Русия и Австрия и нашите танцьори – деца и младежи от 11 до 24 години, разтопиха сърцата на представителите на тези страни с перфектните изпълнения и с дисциплината си. Изкючително впечатлена бе и публиката на град Шарджа, който е културният център на  Дубай.За местните зрители бе странно, че нашите танци се играят от момичета и момчета, които се държат за ръце или са хванати с кърпички.

Техните традиции са по-различни, в салона в етнографския музей, където бяха изявите, публиката беше разделена на две – от едната страна седяха мъжете, а от другата -жените, което пък на нас ни се стори странно. Като цялодоказахме, че сме представителен състав. Благодарение на блестящото представяне получихме покана за друго турне – в Гърция, но танцьорите отказаха заради ангажиментите си в училище, по това време приклюва учебната година и трябва да се готвят за изпити.Наградата ни е плакет за участие във фестивала, който няма конкурсен характер, но е на много високо ниво. Танцьорите получиха и подаръци”, разказа Дилиана Диканска- ръководителятна формацията, която е хореограф ипрофесионален танцьор в световно известния ансамбъл„Пирин” в Благоевград.

Дупничани са очаровани от видяното в арабската държава, където не само показали българския фолклор, но се докоснали до културата на домакините. „Организацията беше страхотна. Поеха ни още от изхода на самолета, като посрещачите ни помогнаха много бързо да се справим с всички административни неща около пристигането. Бяхме настанени в луксозен хотел, в залива на Шарджа, откъдето се разкрива прекрасна гледка. Имахме възможността да разгледаме музея. Там е показано развитието на страната от дълбока древност до днес. Запознахме се сбита, сразвитието на занаятитев държавата, в която сега се издигат огромни небостъргачи. Показано е например как в миналото от недрата на земята са вадели вода с ведро, как са ползвали камили, как са украсявали съдовете си. В същото време видяхме и много неща от съвременния начин на живот – как се прави сладолед и сладко примерно, което беше много интересно за танцьорите. Направи ни впечатление, че почти всички говорят английски, че там пишат от дясно наляво”, коментира Диканска.

Участието на състава е с финансовото съдействие на CIOFF-България, читалище „Зора 1858”, спонсории родителите. „CIOFFпое разходите за престоя, а самолетните билети бяха закупени с помощта на читалището, спонсори и родителите”, допълни ръководителката.

Водените от Дилиана Диканскатри дупнишки формации ще участват в подготвяния грандиозен концерт по повод Световния ден на танца. Изявата е на 29 април в зала 1 на НДК, където на сцената ще бъдат 2 400 танцьори от цяла България. Сред тях ще бъдат Представителният танцов състав „Зора”, групата за фолк фитнес и възпитаниците нашколата за български народни танци при читалище „Зора 1858”.

Юлияна КОЛЧАКОВА