“Голям майстор на късия разказ се оказа служебният министър на вътрешните работи. Зададе ли се предизборна кампания, бърза да се включи в нея. Не само с тиражирането на неистини, но и с целия ресурс на МВР, впрегнат да “мачка” политическите опоненти. Наприказвай един куп лъжи в кампанията, пък минат ли изборите – кой ти помни… Но ние помним. И не само помним, но и проверяваме фактите. И изобличаваме лъжите”.

Това написа в личния си профил във Фейсбук Христо Терзийски – министър на вътрешните работи от 24 юли 2020 до 12 май 2021 г. Той коментира още:

„Вчера служебният министър обясняваше коя партия “най-много купувала гласове” на последните избори. Да видим какви са фактите – предоставени, впрочем, от самия служебен министър в отговор на мой парламентарен въпрос за дейността на МВР по разследване на престъпления против политическите права на гражданите за изборите на 11 юли 2021:
След „неуморната“ работа на служебния министър задържаните лица на територията на цялата страна са общо… 97. А броят на досъдебните производства, в които има привлечени като обвиняеми са общо… 9 (да, девет – няма грешка). Служебният министър не е предоставил данни за колко от тях имат вече влязла в сила осъдителна присъда. Но пък от тази извадка вече е направил класацията си коя партия най-много е купувала гласове. И думите му безкритично се повтарят в публичното пространство. Да минат изборите, пък после кой ти помни какви си ги говорил…
Всичко това би могло да бъде смешно, ако същият служебен министър не бе и лицето, което е определено от служебния кабинет да отговаря за реда и прозрачността на предстоящите на 14 ноември избори. Трудно можем да очакваме безпристрастно поведение от лице с подобна фиксация към една политическа партия и нейните избиратели, и усилията му да угоди на началника си.
Но можем отново да очакваме служебният министър да пуска твърдения на принципа “ако мине” и да привиква в полицейските управления граждани, за които се знае, че подкрепят определена партия, за да им се връчат “предупредителни протоколи”. Това се е случило с 10 952 души на предишните избори. Ще се случва вероятно и в предстоящата кампания.
Вярвам, обаче, че въпреки всички “служебни” напъни, българските граждани са политическият съдник, който ще се произнесе справедливо на 14 ноември“, допълва Терзийски.