Решението е важно за българската икономика, включително и за ТЕЦ – Бобов дол, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Министерски съвет да започне отново преговори по Плана за възстановяване по отношение на българските централи и законопроекта за горивата, с който да се намали тежестта за българските граждани, като част от печалбата на “Лукойл” отиде в държавен фонд. Това са два от важните законопроекти, които предложихме от ГЕРБ – СДС само през изминалата седмица. Това заяви по време на пресконференция народният представител от ГЕРБ – СДС Христо Терзийски.

По време на брифинга Терзийски уточни, че за изминалата седмица са били приети 7 законодателни акта – 5 закона и 2 решения. “От тях 5 са по инициатива на парламентарната група на ГЕРБ – СДС”, отчете той и поясни: “Едното е решението, с което НС задължи Министерски съвет да отвори отново и да започне предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на въглищните централи. Това е важно, защото е от особено значение за българската икономика, включително и за ТЕЦ – Бобов дол. Бе прието с голямо мнозинство и се надяваме, че Служебното правителство ще започне ефективни действия за преговори по отношение отлагането напред във времето за затварянето и намаляването на произведената енергия от централите, които обработват въглища. Второто важно нещо по наша инициатива е законопроектът за горивата. С него предприемаме действия по отношение свръхпечалбата, която се акумулира от производителя на горива “Лукойл”.

Идеята е да може около 70% от печалбата да отиде в държавен фонд, с който да се намали тежестта на цената на горивата за българския гражданин. Това също е много важно, защото предоставяме механизъм на държавата – при тези разлики, които има на световния пазар между видовете петрол тип “Урал” и “Брент” от преработвателния завод на “Лукойл” да може акумулираната печалба да отива в държавата. Тези законопроекти се приеха със сериозни мнозинства.” Терзийски посочи, че е бил приет и докладът за временната комисия за “Джемкорп”. В нея са участвали народни представители от всички парламентарни групи. “Целта й бе да запознае широката общественост с една сериозна опасност, която застрашаваше енергийната сигурност на нашата държава – даването на концесия на важен за държавата отрасъл на една частна компания, на един частен фонд. Не може сигурността на държавата да бъде застрашавана, поради лични политически или
икономически интереси. И не може да се прескача една утвърдена практика – чрез закони и норми за даване на такива важни отрасли в частни ръце”, категоричен бе Терзийски.

По негови думи е изключително важно сега Министерски съвет да започне да предоговаря това, което миналата година Асен Василев е направил на тъмно – рязко намаляване на работата на въглищните централи за сметка на проекти с неясен ефект за страната ни. “Това е свързано с намаляване на електроенергията, произведена от въглища. В тази ситуация на война и на
несигурни доставки на газ, ние да заложим намаляване на нещо, което имаме като даденост – въглищата, и да поискаме да вкараме батерии, които неясно какъв ефект ще имат, е меко казано несъстоятелно и с неясно какъв интерес направено”, коментира народният представител от ГЕРБ – СДС.