Хусите обявиха условия за връщане на похитения кораб с българи на борда

Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри кога би било възможно да се говори за отвлечения в неделя в Червено море кораб “Галакси лийдър”, в чийто екипаж има двама български моряци, става ясно от публикация в близката до хусите агенция ЙТА (YPA). Това съобщава БТА.

“Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб”, заяви Мохамед Али ал Хуси в публикация в своя профил в “Екс”.

Той добави: “Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност”. ЙТА припомня, че в неделя корабът беше пленен и отведен до йеменския бряг. На борда на автомобиловоза са двама българи – капитан и първи помощник-капитан на 25-членния екипаж.

Междувременно Великобритания осъди незаконното задържане на търговския кораб “Галакси лийдър” от хусите в Червено море и призова за незабавното освобождаване на съда и екипажа му, предаде Ройтерс.

“Обединеното кралство осъжда незаконното завземане на “Галакси лийдър” от хусите в Червено море и призоваваме за незабавно и безусловно освобождаване на кораба и неговия екипаж”, заяви говорител на министерството на външните работи, Британската общност и развитие.

Припомняме, че 38-годишният капитан на похитения кораб – Любомир Чанев, е с корени от петричкото село Кавракирово. Мъжът живее със семейството си във Варна.

Родителите на капитан Чанев, които са земеделски производители, и сестра му от години живеят в благоевградския квартал “Струмско”.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият българин, отвлечен с кораба “Галакси лидер”.

Останалите членове на екипажа са от Украйна, Мексико и Филипините. Появи се информация и за румънски граждани, която до момента не е потвърдена.

Снимка – Ройтерс