• Вторият човек в ГЕРБ запазва партийните си постове.

  •  Избрал съм да бъда част от каузата на ГЕРБ. Аз ще бъда заместник-председател на ГЕРБ и председател на партийния щаб.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се оттегли от парламента след скандала с „апартаментите на властта“. Той обяви решението си след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

„Искам да благодаря на всички, които са зад мен. Нямам от какво да се срамувам. Политическа партия ГЕРБ е кауза за мен, така и за нашия лидер“, заяви Цветанов.

„Взел съм решение, което да даде възможност да успокои всички спекулации, че искам да овладея партията. Винаги съм се ръководил от семейните ценности“, каза той.

Няма драма в това, че председателят на ПГ на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Няма никаква драма в това, избрал съм да бъда част от каузата на ГЕРБ. Аз ще бъда заместник-председател на ГЕРБ и председател на партийния щаб, заяви Цветанов.

„Най-правилното и най-мъдрото е да излезеш от българския парламент“, добави Цветанов.

Цветанов подчерта, че всичките му действия са били в рамките на закона. „Спазил съм закона и съм направил всичко, което се изисква по закон“, каза той във връзка с обвиненията в лобизъм в полза на сградата на фирма „Артекс“. Според него законът няма никакво отношение към тази сграда. „Жертвата съм аз“, добави той.

„Смятате ли, че за нас постовете имат знамение… Важна е каузата“, подчерта Цветанов, правейки преглед на своята политическа кариера през последните 15 години в ГЕРБ.

Скандалът с апартаментите и Цветанов

В основата на скандала с покупката на големи жилища в луксозни сгради, строени от „Артекс”, стои скъпия имот на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вторият човек в ГЕРБ се е сдобил с имот в желания столичен квартал „Изток” на цена в пъти по-ниска от иначе предлаганите от фирмата цени на квадрат. Освен това става въпрос за жилище 239 кв. метра, разполагащо със собствен асансьор и гараж.

В разгара на имотния скандал зам.-председателят на партия ГЕРБ и председател на парламентарната група беше на посещение в САЩ. Той се прибра от Вашингтон вчера. След кацането си на летище София Цветанов заяви, че първо ще запознае премиера Бойко Борисов със ситуацията около апартамента си, закупен от “Артекс”. „Имам конкретно решение, споделил съм го до момента само със съпругата ми и сега ще го споделя с премиера. Първо го споделям с човек, с когото трябва действително да го обсъдя – с премиера Борисов”, подчерта Цветанов. Той добави, че атаката по “апартаментгейт” е свързана с изборите.

„Машината за избори на ГЕРБ”, както е известен Цветанов, вече има опит в имотните скандали. Преди години имаше голямо недоволство срещу него заради многобройните му апартаменти, два от които прехвърлени на занижени цени от кумеца му Тодор Бояджиев, други, прехвърлени на съпругата му, на дъщеря му и такъв, в който живеели родителите му. Първият скандал с Цветанов и 6-те му апартамента гръмна (придобити в периода 2007-2008 г.) през 2011 година.

Тогава Цветанов твърдеше, че тъстът му бил дал 100 000 лв., за да си купи петия апартамент. Днес, 8 години по-късно, Цветанов твърди, че е изтеглил кредит от 100 000 лева, за да доплати жилището в сграда „Летера”.

Оставки в правителството

Цецка Цачева, която беше първата жена председател на Народното събрание, а след това се провали като кандидат на ГЕРБ в битката за президент на последните избори, не успя да влезе и като депутат в 44-тото Народно събрание, все пак бе назначена за министър на правосъдието. Раздели се с министерския стол обаче тази събота – 23 март, след като стана ясно, че заедно със сестра си също е станала собственик на жилище в квартал „Изток”, купено отново от „Артекс” и отново на цена по-ниска от реално предлаганите на пазара. Апартаментът на Цачева е от почти 200 кв. метра.

Часове след като Цачева обяви, че сделката й е съобразно закона, но излиза в отпуск и депозира оставка, за да не тежи името й на правителството и на премиера Бойко Борисов, дойде новината за Ваня Колева. В разговор с министър-председателя той е поискал оставката й като заместник-министър на младежта и спорта, а причината – и тя се е сдобила с жилище от „Артекст”, отново в кв. „Изток”.

Любопитното в случая е, че Колева е кума на Цветан Цветанов, а съпругът й е имал общ бизнес с председателя на ПГ на ГЕРБ. Колева е придобила апартамент в сградата, където купил и Цветанов – на ул. „Латинка”, с площ от около 230 кв. метра за 665 000 лева.

В понеделник към имената, замесени в „апартаментгейт”, се добавиха още имената на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов и бившия председател на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Новината за оставката на Първанов дойде на 26 март, вторник, чрез кратко съобщение от пресслужбата на Министерството на енергетиката.

Красимир Първанов е придобил апартамент в кооперация на улица „Тинтява“, на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветанов и Цачева, през есента на 2018 г. от фирма „Артекс“ с площ 150 кв.м. и с два гаража от 50 квадрата. Общата сума на сделката е 240 хиляди лева, или това прави по 616 евро на кв.м, което го превърна в един от най-евтино закупените.

Името на Красимир Първанов нашумя, след като беше уволнен от министъра на енергетиката Трайчо Трайков заради подписването на документи по АЕЦ „Белене“, според които НЕК се задължава да сключи окончателен договор за втората ядрена централа с „Атомстройекспорт“. Той беше издигнат за заместник-министър от НФСБ.

 

 

Източник: БГНЕС