Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафимоглави Архиерейска Златоустова света Литургия в храм “Св. Антоний Велики” град Мелник на празника в прослава на основателя на монашеството св. Антоний Велики – Антоновден.

Вярващи изкараха цяла нощ в единствената църква в България, носеща името на този светец. Правят го с надеждата да намерят лек за болките си.Освен българи е имало и миряни от Гърция през нощта в църквата, която е своеобразна лечебница в Мелник.

„На този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти“, убедени са поклонници. „За Мелник това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове“, твърдят местните жители.

Възрожденската църква „Свети Антоний Велики“е обявена за паметник на културата с национално значение. Архитектурно църквата е еднокорабна, едноабсидна, като в западната част има женско отделение. Според надпис, който стои над входната врата, църквата е построена през 1869 година, като вероятно се издига върху основите на по-стар храм. Вътрешността на храма, неговите мебели, иконостаса, полилеите, свещниците, невероятният рисуван таван – те са типични за Мелнишката художествена школа. Рисуваният дървен иконостас може спокойно да се нарече произведение на изкуството. Изображението „Богородица Ширшаянебес“ в абсидата също ще привлече вниманието ти!

Вярващите смятат, че в църквата “Св. Антоний” се лекуват душевноболни. Местните разказват, че за да се случи това, те трябва да преспят вътре, вързани с железните окови. Неимоверни писъци и страшни звуци се чували в нощите, когато това се случва. Но, само силно вярващи могат да бъда излекувани. Редица са свидетелствата за лечебната сила на този храм и неговият патрон Св. Антоний. Интересен факт е, че това е единствената православна църква в България, която носи името на този светец. А в целия свят са само две – другата е в Италия.