Снимки - ZaPernik

Спасените от задушаване са в добро състояние, тече разследване

Кметът на Абланица: Това е голяма трагедия

Тежък инцидент помрачи жителите на хаджидимовското село Абланица. Двама работници загинаха след срутване на земна маса при изкопни работи по изграждане на канализационна мрежа в Перник. Други двама от колегите им, техни съселяни, които също са били в изкопа, бяха извадени живи.

Малко след 14:30 часа голямо количество земна маса се свлича и затрупва работници в квартал “Хумни дол”, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Перник Венцислав Алексов. Мъжете сменяли тръби, когато земята се срутила върху тях.

Загиналите са работници в частна фирма , която изпълнява строително-ремонтни дейности. Възложител е Община Перник, информира още Алексов.
Другите двама работни по чудо са оцелели, след като са извадени живи изпод пръстта. Те са транспортирани в болница “Рахила Ангелова” в областния град. Мъжете са в добро здравословно състояние и нямат наранявания, съобщиха от болничното заведение. Ще бъдат оставени за 24-часово наблюдение. Единият работник е отишъл сам, а другият е докаран в лечебното заведение. Пострадалите мъже са на 38 и 43 години. Днес е бил първият им работен ден в Перник.

“Бърза реакция от фирмата изпълнител, от пожарна, от полиция. Извадиха двамата работници, за съжаление другите двама не са оцелели”, каза пред bTV кметът на миньорския град Станислав Владимиров, който веднага пристигна на мястото на срутването. Той съобщи още, че веднага след инцидента е започнало разследване за причините, довели до свличането на земната маса и тежкия инцидент.
Служители на Инспекцията по труда пристигнаха на място, за да проверят дали изкопът е бил добре укрепен. Проверяващите са установили, че 4 метровият ров не е бил обезопасен спрямо изискванията. За известно време обектът ще бъде затворен, докато тебе проверка, която трябва да установи дали са спазени всички технически изисквания и условията за труд.

Полиция и криминалисти извършваха огледи и експертизи на място. В късния следобяд телата на загиналите бяха транспортирани с линейка. По първоначална информация двамата работници са загинали от задушаване.

Четиримата работници са родом от село Абланица и работят към фирмата изпълнител на проекта, която от две години прави канализацията в Перник. Загиналите са родени през 1970 г. Всички имат семейства и деца. Фирмата е сред най-силните в Благоевградска област в строителството. Собственикът й е от Абланица и наема основно свои съселяни и хора от Гоцеделчевско на работа.

Кметът на Абланица Адем Арнаудов изказва искрени съболезнования съм семействата на загиналите мъже. Черната новина обиколи мълниеносно селото. “Това е голяма трагедия, просто не ми се говори”, заяви управникът на хаджидимовското село.