Четирима души получиха шанс за нов живот след донорска ситуация

Снимка - МО

Близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи

Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките на изпаднала в мозъчна смърт 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”.
На 29 септември медицински екип от “Св. Марина” – Варна, с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов, установява донорската ситуация – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна смърт. В тежкия момент нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на Изпълнителната агенция “Медицински надзор” и със съдействието на Министерството на здравеопазването е организиран полет със самолет “Спартан”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълнява успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа за експлантация на органите.
В същия ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ “Лозенец” са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА “Медицински надзор” и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА “Медицински надзор” поднасят искрени съболезнования към близките на жената и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили на Българската армия, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.
От Министерството на отбраната информираха, че задачата по осигуряване на въздушния транспорт е изпълнена от самолет C-27J “Спартан” с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили. Командир на екипажа е майор Николай Георгиев, в екипажа са помощник-командир майор Дарина Христозова и борден инженер капитан Андрей Андрев.

Преди дни военнотранспортен самолет “Спартан” от 16-а авиобаза Враждебна транспортира тежко болен пациент от Русе до София, а през юли отново изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването във връзка с възникнала донорска ситуация.