Tuesday, July 23, 2024
HomeРегионПерникЧетирима народни представители ще представят Перник в 50-ото Народно събрание

Четирима народни представители ще представят Перник в 50-ото Народно събрание

Четирима народни представители ще представят Перник в 50-ото Народно събрание (НС), показва разпределението, оповестено от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Двама депутати от коалиция ГЕРБ-СДС са избрани от Перник в новия парламент. Водачът на листата Георг Георгиев е магистър по политология, председател на младежката организация на ГЕРБ и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Бил е народен представител и заместник-министър на външните работи в третото правителство на Бойко Борисов. Депутат от Перник в 49-ото НС.

На депутатска банка от ГЕРБ – СДС ще бъде и последната в листата Христина Георгиева, която получи най-много преференции – 2683. Завършила е бакалавърска степен в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград. По-късно се дипломира с магистърска степен “Политически мениджмънт” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, придобива и следдипломна квалификация “Педагогическа психология”. Работи като педагогически съветник в Средно училище с разширено изучаване на чужди езици “Д-р Петър Берон” Перник. Народен представител в 45-ото, 48-ото и 49-ото НС от ГЕРБ – СДС.

На мястото на водача на листата на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” за Перник Кирил Петков влиза вторият поред – Бойко Рашков. Това се случва, след като Петков обяви, че избира да е депутат от 23-и многомандатен избирателен район – София. Рашков е юрист и университетски преподавател по право. В периода 1995 до 2001 г. директор на Националната следствена служба. Народен представител е в 39-ото НС, заместник-министър на правосъдието от 2008-а до 2009 година. Между 2013 и 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. От май 2021 г. е министър на вътрешните работи в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, както и в редовното правителство на Кирил Петков (13 декември 2021 г. – 2 август 2022 г.). Депутат в 48-ото и 49-ото НС от Перник.

В парламента влиза и водачът на листата на партия “Възраждане” в 14-ти МИР Димо Дренчев. Той е роден през 1978 г. в Ботевград, живее в София. По професия е икономист, занимава се с частен бизнес. Семеен е, баща е на три деца. Той е от основателите на “Възраждане” в региона. Бил е народен представител в предишното НС.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular