Читалищна секретарка помага на ромчета в Дупница

Гергана Василева: Съдействам на децата да не забравят наученото в клас

Летни занимания с деца от ромските квартали Горна махала и „Каваклия“ провежда секретарят на читалище „Спартак -2006“ Гергана Василева.Заниманията са с възпитаници на кварталното училище „Христаки Павлович“ и са насочени главно към опресняване на наученото в клас. „Това са деца, които редовно посещават училище. Въпреки че е много трудно да ги събера, след като им дадохме един месец почивка, за да почувстват, че сме във ваканция,  направихме група.

А от ваканцията им стана и скучно. Те няма къде да отидат в квартала ни и по цял ден са залепени за телефоните. Идват по няколко дечица. С тях рисуваме, играят. Повече време обаче отделяме на училищната дейност – за да не забравят.Припомняме си таблицата за умножение и деление например. Някои дечица бяха забравили часовника да разчитат. Занимаваме се и с география – припомняме си за планините и техните върхове. Идеята ни с началните учители в училище „Христаки Павлович“ Петя Недкова и Валери Гиздове след ковидаот читалището да помагаме.

Основното е децата да се научат да четат. Както и да възродим читалището, което покрай пандемията беше поизостанало. Винаги съм помагала на това читалище като майка на Наталия Тодорова, която пееше с Томас Томов. Съдействах на предишната секретарка Иванка Василева, която ме запали с това, че се работи с деца.  Насърчаванетона децата от ромски произход за образованието е много важно. Читалището много може да помогне на децата да се ограмотяват, да учат. Защото тук е по-свободно. Още по-важна е работата с родителите. Най-големият проблемна ромските деца е да ходят на училище. Важното е да се събудят сутринта със съзнанието, че трябва да отидат на училище. А това зависи преди всичко зависи от родителите“, обясни Гергана Василева.

Exif_JPEG_420

Тя залага най-вече на това, че е част от общността на малчуганите. „Децата ме познават. Аз също съм от кв. „Спартак“.И аз съм от ромски произход и това е от полза – има добър напредък. Не деля хората на българи и роми, но когато има човек от общността, който да разговаря с родителите и с децата, че да учат е много важно за тяхното бъдеще, те го разбират. Родителите, които ме познават, знаят какъв човек съм и ми имат доверие. По-лесно се отпускат и казват мнението си. Те се притесняват да разговарят с учителите, когато има нещо лично, по-лесно им е да го кажат на мен. А и учителките ме познават. И с директорката лично се познаваме, много добър човек, много работи с децата и успява да ги задържи“, допълни Василева. Секретарят на читалище „Спартак“ подчерта, че работи изключително добре с другото читалище в квартала – „Пенчо П. Славейков -1978“ и колежката си Александра Йорданова. След разпадането на дуета на победителя в шоуто “България търси талант” Томас Томов и Наталия Тодорова, наложило се заради студентството на Томас и раждането на детенце на Наталия, Гергана Василева обмисля да сформира група за народно пеене. „С учителката по музика Силвана Христова искаме да привлечем децата да учат народно пеене и хора. Вече  има една групичка, но децата не са чак толкова редовни и искаме това да се промени. В читалището имаме зала, където могат да репетират, и се надявам скоро това да се случи“, надява се Василева.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

1 COMMENT

  1. А на Българчетата кои помага.На тия никои не може да им помогне.За уиндолс са и на маненко и на големо.Нещо не става поверваите ми.Господ да ни е на помощ на нас Българите.

Comments are closed.