Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниСвятЧленове на Ндрангета осъдени в най-големия процес срещу мафията в Италия

Членове на Ндрангета осъдени в най-големия процес срещу мафията в Италия

Италианското правосъдие осъди в събота 70 членове на Ндрангета, най-мощната мафиотска група в Италия, както и други заподозрени, като наложи присъди от десет години или повече затвор на около тридесет от тях, в рамките на най-големия процес срещу мафията от края на 1980-те години.
Съдия Клаудио Парис прочете присъдите срещу 91 обвиняеми в огромната съдебна зала в град Ламеция Терме (Калабрия), където от януари се провежда „макси-съдебен процес“ срещу стотици заподозрени членове на синдиката на организираната престъпност Ндрангета и техните сътрудници, предаде АФП.
Все още предстои да бъдат съдени 355 обвиняеми, като се очаква производството да продължи две или повече години.
Разследванията отнеха няколко години и завършиха с арести през декември 2019 г.
Току-що осъдените 91 души избраха бърз процес при закрити врата, което им позволи, в случай на присъди, те да бъдат намалени с една трета.
Известният прокурор за борба с мафията Никола Гратери, чиито усилия да победи Ндрангета го принудиха да живее под полицейска защита повече от 30 години, каза, че всичко е минало “много добре” в събота.
„От 91 обвиняеми 70, считани за невинни, са били осъдени“, каза той пред италианската информационна агенция AdnKronos, добавяйки, че оправдани са били второстепенни дребни играчи.
Максималната присъда от 20 години, изисквана от прокуратурата, са получили някои от най-опасните от тях. В това число са Доменико Макри, от военния клон на групировката, Паскуале Галоне, дясната ръка на предполагаемия бос на мафията Луиджи Манкузо, чийто процес все още продължава, и Грегорио Нилия, който се е занимавал със закупуването на оръжие и опити за изнудване.
По думите на Гратери, около една трета от тази група са получили присъди от десет години или повече, а 21 души са били оправдани.
Ндрангета, вкоренена в най-бедния регион на Италия, Калабрия, изпревари сицилианската Коза Ностра по сила и богатство и контролира по-голямата част от потока на кокаин, влизащ в Европа. / БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular