Областният лидер на ИТН- Благоевград Д. Николов и бившия енергиен  министър А. Николов с обвинения за причиняване на вреди за милиони

 

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

римата са получили обвиненията си в сряда сутринта в Националната следствена служба (НСлС). Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%. Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, която България е употребила, е бил доставен от частната компания „МЕТ Енерджи“. Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева. Данаил Николов e областен координатор на ИТН в Благоевград.

Той е син на ексшефа на Горското стопанство в града Валентин Николов. Младият Николов  бе спуснат от централата на Слави Трифонов да оглави партията в региона на мястото на Илко Стоянов. Избраният тихомълком лидер не можа да поведе съмишленици след себе си, а местните структури буквално се саморазпаднаха. Последваха и катастрофални резултати от изборите.