Шефът на РУО И. Златанов на крака в ПМГ – Благоевград, отсече: Вината е на учителя Вл. Стоянов, не е бил подготвен за часа, не може децата да го наричат Влади

Учениците събраха 200 подписа в подкрепа на изключения Георги Кайнакчиев, разследването по случа я продължава

01-03-zlatanov1

Ивайло Златанов

Шефът на РУО – Благоевград, Ивайло Златанов лично отиде в Математическата гимназия в Благоевград, за да чуе версиите на учители и ученици по казуса ”Георги”. Преди него в училището отидоха и експерти от инспектората, за да разговарят с учителите Вл. Стоянов и Антон Ишев, както и ръководството на гимназията.

01-03-1-vladimir-stoianov3

Владимир Стоянов

Междувременно ученици от гимназията започнаха подписка в подкрепа на Георги Кайнакчиев, който с решение на педагогическия съвет бе изключен от училище поради грубо поведение и отправяне на заплахи към учител. Събрани са около 200 подписа в негова подкрепа.

Първоначалните данни, предоставени в инспектората, говорят, че документално директорът Николай Каращранов е спазил процедурата по изключването на ученика. Адвокатът му обаче е категоричен, че това не е вярно.

От РУО трябва да излязат с решение дали Георги Кайнакчиев да бъде върнат в Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“ в Благоевград.

01-03-3-karahtranov

Владимир Стоянов

„Изпратих в гимназията двама инспектори, за да направят задълбочена проверка на неприятния случай. Резултата трябва да ми представят до края на работния ден. Тогава ще преценим кой и как да бъде наказан“, каза началникът на РУО – Благоевград.

Въпреки това Ивайло Златанов изказа лично мнение на база на писмените разкази на двамата учители и ученика, които са при него.

„Основната вина според мен е на титуляря учител по физическо Владимир Стоянов. Не може по време на учебен час той да предоставя задълженията си на ученик и да влиза в стаята с топките, за да ги помпа. Всеки учител, независимо дали е по физическо, или математика, е длъжен преди началото на часа да е подготвен с всички учебни пособия“, каза още Ивайло Златанов.

Другата грешка на учителя според Златанов е, че учениците са свикнали да го наричат „Влади”.

„Основният компонент от авторитета на учителя е респектът, който учениците трябва да изпитват към учителите си“, уточни  Златанов.

01-03-2-anton-ihev2

Антон Ишев

Както „Вяра” вече писа, единайсетокласникът Георги беше изключен от училище сред скандали с преподавателите му.

До крайната мярка се стигнало, след като гимназистът бил уличен в нападение над учителя по физическо възпитание Антон Ишев.

След инцидента директорът Николай Каращранов свикал спешен педагогически съвет и учителите решили да преместят Георги в друго училище.

Единайсетокласникът обаче смята, че няма провинение. Ето какво разказа той: „Случи се преди няколко дни в часа по физическо при г-н Владимир Стоянов, ние, учениците, много обичаме г-н Стоянов, той е като наш приятел и мисля, че такива трябва да бъдат учителите, които искат да възпитават младото поколение, затова си позволих да го нарека Влади, но го казах с цялото си уважение към него, въпреки това вчера на съвета аз се извиних за това, че съм го нарекъл така. Та поисках топка от г-н Стоянов, но той бе зает нещо да говори с другите ученици, така и не ме чу, затова отидох да си взема сам топка.

Изведнъж на коридора ме посрещна г-н Ишев, който, без да очаквам, ме хвана и стисна здраво за лакътя и каза: “Кой си ти бе, келеш, та да наричаш така учителя си”, почна да ме дърпа и гони в салона, аз просто не знаех защо го прави, попитах какво съм направил и изведнъж той ме хвана и ме вкара в стаята с топките. Запречи вратата с крак и взе да ме бута, удари ми шамар, продължи да ме нарича с обидни думи и тогава в опит да изляза го бутнах с вратата, която успях за отворя, това е.

Съучениците ми видяха, че нито съм го бутал, нито ударил, напротив – бях уплашен от поведението му, което не си обясних. Пак казвам – извинявам се на г-н Стоянов, че го нарекох Влади, но той е един от най-добрите учители в гимназията със съвременен подход, това в никакъв случай не означава, че не го уважавам. Дори ако някой го изкара виновен, че ни позволява да го наричаме така, аз съм сигурен, че съучениците ми ще направят протест”, разказа Георги.

Директорът на Математическата гимназия Николай Каращранов обясни, че конфликтът между ученика и учителя е станал на 1 февруари и се е стигнало до заплахи. Той чул версиите и на двете страни.

„Обстойно разгледахме случая на педагогически съвет и решихме ученикът да бъде наказан с преместване в друго училище. Наказанието е за грубо и непристойно поведение и за отправяне на заплахи. Протоколът от педагогическия съвет внесох при началника на инспектората”, обясни вчера директорът Н. Каращранов.