Шефът на КАТ-Благоевград Д. Стоицов остава в ареста, прокурор Р. Арнаудова: Взимал е подкупи, открихме 5300 лв.

Данаил Стоицов

Стоицов разрешил конвой на извънгабаритна техника по Кресненското дефиле, без да има разрешение, ощетил е бюджета, каза още говорителят на Сотир Цацаров

 

„В касата на шефа на КАТ-Благоевград беше открита сума от 5300 лв. и имаме основания да считаме, че това са част от подкупите, които е получавал.

Румяна Арнаудова

Открити бяха и огнестрелно оръжие и боеприпаси, които са незаконно държани от него”, коментира говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова ареста. „Не сме действали само по публикации в медиите, сигналът беше на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. При тях е постъпила информация за корупционна схема в КАТ-Благоевград, която е била потвърдена в рамките на няколко месецa, вкл. чрез използване на специални разузнавателни средства.

Имаме доказателства, че са били искани и получавани пари от началника на КАТ, за да наруши служебните си задължения. Подкупите са получавани за бърза регистрация на моторни превозни средства, както и за предоставяне на специални регистрационни номера (в това число последователни еднакви цифри, огледални номера или две по две еднакви цифри)”, добави Арнаудова.
„След образуването на досъдебното производство главният прокурор Цацаров разпореди следствените действия да се извършват от Националната следствена служба, затова в Благоевград имаше 16 екипа следователи, ръководени от шефа на следствието и неговия заместник”, каза още Арнаудова.

Четирима души, за които има доказателства, че са участвали в корупционна схема за издаване на бързи номера, остават в ареста. Сред тях е и началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов. Освен за участие в тази схема има доказателства и за извършени престъпления по служба. Оказва се, че за корупционната схема се знае и е практика и в други градове като Петрич например.

“Доказателствата сочат, че са участвали най-малко 3 лица. Началникът на сектор „Пътна полиция” и един от тях бивш служител на Пътна полиция. Наричаме го търговски представител, защото се занимава с изработката на тези номера. Към момента са задържани 4 лица. Арнаудова уточни, че към момента доказателствата не сочат за организирана престъпна група. Той е получавал по 100 лева за свое деяние, така че може да сметнете колко незаконни деяния е извършил“, заяви още Арнаудова. По думите й наблюдаващите прокурори ще решат дали шефът на КАТ да бъде отстранен от длъжност. Тя посочи още, че ще има и други линии на разследването, тъй като шефът на КАТ е разрешил служители да конвоират извънгабаритна техника по Кресненското дефиле във време, в което не е било разрешено. Според нас е ощетен държавният бюджет и са нарушени правилата, каза още Арнаудова.